Yeni Asya

Biçerdöver­ler tarlada iken ithalat yapıldı

BURSA MİLLETVEKİ­Lİ Orhan SARıBAL, Toprak MAHSULLERİ Ofİsİ’nİn (TMO) Bİçerdöver­ler TARLADAN çıkmamışke­n, HASAT dönemİnde HUBUBAT İTHAL ederek çİftçİyİ zor DURUMDA Bıraktığın­ı söyledİ.

-

Tmo’nun, “Hasat döneminde ithalat yaptırmaya­cağım” sözü verilmesin­e rağmen, henüz biçerdöver­ler tarladan çıkmamışke­n, buğday ve arpa ithalatı başladı.

CHP Bursa Milletveki­li Orhan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Oisi’nin (TMO) biçerdöver­ler tarladan çıkmamışke­n, hasat döneminde hububat ithal ederek çiçiyi zor durumda bıraktığın­ı söyledi. Sarıbal, “TMO, çiçimize verdiği iyatın çok üzerinden bir iyatla dışarıdan arpa ve buğday alarak iç piyasaya ucuza satıyor. Böylelikle hem çiçinin ürünün para etmesinin önüne geçiyor, hem de oluşturduğ­u kamu zararını halkımıza yüklüyor. TMO ‘çiçinin kara gün dostu’ olmaktan çıktı, çiçiye ‘kara günler yaşatan’ kuruma dönüştü” dedi.

Akp’nin iktidarda olduğu 2003 – 2020 döneminde 105 milyon ton hububat ithal edildi ve karşılığın­da 27,7 milyar dolar para ödendiğini hatırlatan Sarıbal, 2019 yılında 14 milyon ton hububat ithalatına 3,2 milyar dolar para ödenerek Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırıldığın­ı vurguladı. 2020 yılında 13 milyon ton hububat

Bursa Milletveki­li Orhan Sarıbal

ithalatına 3 milyar 136 milyon dolar ödendiğini aktaran Sarıbal, bu yıl yeni ithalat rekorları kırılacağı­nı vurgulayar­ak, şöyle devam etti: “AKP döneminde 72 milyon ton buğday ithalatına 19 milyar dolar ödendi. 2019 yılında 9,8 milyon ton buğday ithalatına 2,3 milyar dolar para ödendi. 2020 yılında ise 9 milyon 750 bin ton buğday ithalatı ile Dünya’da en fazla buğday ithal eden ülke olarak rekor kırdık. Karşılığın­da 2,4 milyar dolar ödedik. Üstelik 2017 yılında yüzde 130 olan buğday gümrük vergisi 2020 sonunda sıfırlandı.” 2021’nin ilk 5 ayında 2 milyon 655 bin ton buğday ithal edildiğini, karşılığın­da 755 milyon dolar ödendiğini bildiren Sarıbay, “Piyasada iyatlar Tmo’nun alım iyatlarını­n çok üzerine çıkınca, çiçi ürününü piyasaya vermeye başladı. Özellikle yem iyatları hızla yükselince de TMO, her zaman yaptığı gibi ithalata sarıldı” dedi.

Geçen yıl Aralık ayında Tarım ve Orman Bakanı’nın, bakanlığın­ın bütçesi görüşülürk­en, “Hasat döneminde ithalat yaptırmaya­cağım” sözü vermesine rağmen, henüz biçerdöver­ler tarladan çıkmamışke­n, buğday ve arpa ithalatı başladığın­ı kaydeden Sarıbal, “TMO çiçimizden donunu 1750 liradan aldığı arpayı, dışarıdan 2 bin 328 liraya aldı. Bu arpayı içeriye iç piyasada bin 950 liradan verdi. Aradaki fark kamu zararı olarak yazıldı. Hem çiçinin ürünü para etmedi hem kamu zarar etti” diye konuştu. ankara - Ahmet Terzi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye