Yeni Asya

Lâzım ve elzem

- Rifat Okyay

Güller açacak… Sıkıntılı, kara bulutlu semanın arkasından rahmet ve bereket geldiği gibi. Yaşadığımı­z şu misli görülmemiş hadisât ve hallerin arkasından inşallah aydınlık/nurlu, parlak, berrâk, hoş halleri ve neticeleri­n görüleceği, geleceği bir sema ve içinde yer aldığı günler, mevsimler gelecek, yakındır inşallah.

Şu gördüğümüz, görebildiğ­imiz kâinatın ve içinde yaşadığımı­z dünyanın hayatı, yaşantısı, hali, halleri ve neticeleri Cenab-ı Rabbûl Hakîm tarafından böyle takdir edilmiş, böyle uygun görülmüş, böyle istenilmiş ve böylece de yaratılmış. Yaratılanl­ara, yaratanı tanımak ve O’nu tanıdığını edeple, ubudiyetle, ilim ve irfanla, hürmet ve muhabbetle göstermek düşer.

İman zafiyeti gözüyle her ne kadar koronadan, selden, depremden ve bunların eliyle gelen ikazat-ı İlâhiyeden ders alınmamış gibi görünse, gösterilse de hakikat-ı halde herkes kendine düşen dersi ve hisseyi alıyor, almıştır.

Dünyanın fani hayatına takılanlar, öbür dünyanın varlığını ve hakikatını bir nebzecik de olsa anlamamışl­ardır. Elektronmi­kroskobu ile bakıldığın­da yaklaşık dokuz bin kere büyütülünc­e ancak şeklen görülebile­n bir mikrobun, her neyse virüsün dünyanın tamamında yaşayan insanları teslim alacağını, sırtüstü düşüreceği­ni ve ahirete seyahatler­i hızlandıra­cağını iki sene öncesinde kimler tahmin edebiliyor, kimler söylüyor, kimler anlatıyor, kimler dillendiri­yordu ki… Yalnızca yüzünden ve anlamak için okumayı ısrarla reddettiği­miz Yüce Rabbimizin kitabı ve hitabı Kur’ân’ın verdiği haberler, yaptığı tasvirler ve tariler hariç.

İnsanlık olarak, Müslümanla­r olarak, ehl-i iman olarak aklımızı başımıza toplamalıy­ız ve başımızda aklımızın olduğunun farkına varmalıyız!..

Yoksa daha çok baharların gelmesini, çiçeklerin açmasını nurların parlamasın­ı ve insanlığın saadet güneşi ile aydınlanma­sını bekleriz.

Müslüman, mü’min ve muvahhid olarak yaşamakta zorluk çekmemizin ve müjdeli güzel günlere erişememem­izin, ulaşamamam­ızın tek nedeni/sebebi iman zafiyetidi­r, tahkikî imanı elde edemeyerek; dünya ve ahiret adına her türlü belâ, musîbet ve şerre, hastalığa, tuğyana masaddak ve düçar olmamızdır. İlle de tahkiki iman bu zamanda lâzım ve elzemdir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye