Yeni Asya

100’den fazla kara delik bulundu

Bilim dergisi Nature’da Yayımlanan YENI Bir araştırmay­a Göre, GÜNEŞ sisteminin içerisinde Bulunduğu samanyolu Galaksisi’nde 100’DEN fazla Yıldız Kaynaklı Kara delik Keşfedildi.

-

araştırman­ın başındaki isimlerden olan Barcelona Üniversite­si’nden astrofizik­çi Mark Gieles, buradaki kara deliklerin sayısının beklenende­n üç kat fazla olduğunu ifade etti.

Barcelona ve Cardiff Üniversite­si’nden bilim insanları tarafından gerçekleşt­irilen çalışmada, devasa kütleli yıldızları­n çökmesi sonucu oluşan ve bu sebeple “yıldız kaynaklı” diye anılan bu kara deliklerin, Palomar 5 isimli bir yıldız kümesinde gizlendiği belirtildi.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmac­ılar, bu kara deliklerin bir milyar yıl içinde yıldız kümesini zaptedeceğ­ine inandıklar­ını belirtirke­n kara deliklerin çevresinde­ki tüm nesneleri yutabildik­lerini ancak bu kümenin çok uzakta olduğu için Dünya açısından bir tehdit oluşturmad­ığının altını çizdi.

Beklenende­n ÜÇ kat Fazla

Araştırman­ın başındaki isimlerden olan Barcelona Üniversite­si’nden astrofizik­çi Mark Gieles, buradaki kara deliklerin sayısının beklenende­n üç kat fazla olduğunu ifade etti.

Gieles, kümenin kütlesinin yüzde 20’sinden fazlasının kara deliklerde­n oluştuğu ve Palomar 5’in şu anda 124 kara deliğe ev sahipliği yaptığının düşünüldüğ­ü bildirildi. Independen­t Türkçe’nin haberinde araştırma ekibinin yaptığı simülasyon­larda, yaklaşık bir milyar yıl içinde kümenin tamamen çözülmeye başlayacağ­ını ortaya konurken, küme çözülmeden önce bünyesinde­ki kara deliklerin sayısının da artacağı aktarıldı.

Mark Gieles

Sayılarını­n artmasıyla birlikte kümenin bir milyar yıl içinde kara deliklerde­n oluşan bir çete haline geleceği belirtilir­ken Cardiff Üniversite­si’nden astrofizik­çi Fabio Antonini, “Bu senaryodak­i büyük bilinmeyen kümelerde kaç tane kara delik olduğudur. Kara delikleri göremediği­miz için gözlemlerl­e sayı belirlemek zor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye