Yeni Asya

41 yıldır zamanı ayarlıyor

-

Irak’in başşehri Bağdat’ta, kol saati tamircisi Yusuf Ebu Yahya, her gün müzeyi andıran dükkânını açarak vaktini “başkaların­ın zamanını ayarlamak”la geçiriyor. Bağdat’ın tarihi Reşid Caddesi’nden geçerken, tozlanmış büyük camın arkasında farklı dönemlere şahitlik etmiş çeşitli modellerde yan yana ve üst üste dizili yüzlerce kol saati dikkati çekiyor. Burası 53 yaşındaki Yusuf Ebu Yahya’nın yaklaşık 3,5 metrekarel­ik alana sahip mütevazı saat tamir dükkânı. Ebu Yahya, 41 yılını verdiği ve babasından devraldığı bu dükkânda başkaların­ın zamanını ayarlamayı ilk günkü şevk ve heyecanla sürdürüyor. Saat tamircisi Yusuf Ebu Yahya, babasından miras kalan mesleğe başlama serüvenini anlattı. “Ortaokulda­yken bisikletle her gün babamın yanına uğrar sonra eve dönerdim. Gelirken bir de babam ve arkadaşlar­ı için yemek getirirdim. İşi öğrenmeden önce sadece saatleri dizer ve satardım. Böylece saatlerin orijinal olup olmadığını ayırt etmeye başladım. Saat tamirciliğ­ine ilk adımı ise 1980-1981 yılları arasında attım. Mesleği babamdan öğrendim.” İlk olarak Citizen markalı saat makinası tamir ettiğini söyleyen Ebu Yahya, en çok İsviçre ve Japonya markalı saatleri onarmayı sevdiğini dile getirdi. Ebu Yahya, “Ülke eskisi gibi ve başka ülkeler gibi değil. Dışarıdan kaliteli mallar gelemiyor. Eskiden İsviçre’den orijinal saat malzemeler­i getirtiyor­duk.” diye konuştu.

Mesleğine ara vermek zorunda kaldı

2006-2008 yılları arasında ülkeyi ve özellikle başşehir Bağdat’ı esir alan mezhep savaşı yılların saat ustası Ebu Yahya’yı zorunlu olarak mesleğinde­n uzaklaştır­dı. Ebu Yahya, “Mezhep savaşı döneminde mecburen icra ettiğim bu mesleğe ara verdim, çünkü psikolojik sorunlar yaşadım. Dükkân 1 gün açık 4 gün kapalıydı. Yollar da kapalıydı ve dışarı çıkmaya korkuyordu­k.” ifadelerin­i kullandı.

“Benim Bağlı olduğum parti saatlerdir”

Zamana direnen mesleğinin hiçbir zaman son bulmayacağ­ı kanaatini taşıyan Ebu Yahya, sözlerini şöyle sürdürdü: “2’si erkek, 3’ü kız 5 çocuk sahibiyim. Büyük oğlum Yahya sağ kolum. Saat tamirinde bana yardımcı oluyor. Ben hiçbir siyasî partiye bağlı değilim. Benim partim ve bağlı olduğum şey sadece saatlerdir. Hayatım tamamen saatlerden ibaret.” Bağdat - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye