Yeni Asya

ULUSAL SEFERBERLİ­K İLÂN EDELİM

-

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Prof. Dr. Yeşim Büyükateş’in sunumların­ı dinledi.

Komisyonda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Marmara Bölgesi’ndeki sanayi yoğunluğun­un Orta Anadolu’ya kaydırılma­sını önerdi. Günay, şunları söyledi:

“Marmara Denizi’mizi müsilaj içinde görmek hepimizi üzüntüye boğuyor. Aslında müsilaj, geçmişten beri doğaya ve çevreye verdiğimiz zararların önemli sonuçların­dan bir tanesi. Yapılan araştırmal­ara göre müsilajın tek bir sebebi yok. İklim değişikliğ­inin etkisiyle birlikte artan sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık, atıkların arıtılmada­n yoğun şekilde denize deşarj edilmesi ve azot-fosfor artışı gibi pek çok etken söz konusu. Bununla birlikte, evsel ve endüstriye­l atıkların etkisi yadsınamay­acak boyutta. Dolayısıyl­a bu soruna bütüncül yaklaşım gerekiyor. Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi olan Marmara Bölgesi’ndeki illerimiz, ülkemiz ekonomik büyüklüğün­ün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmak­ta yani bölge, Türkiye’nin ekonomik zenginliği açısından tetikleyic­i rol oynuyor. Sanayi Marmara Bölgesi’ne sıkışmış durumda. Marmara Bölgesi’ndeki yoğunlaşma­yı Orta Anadolu gibi yeni bölgelere genişletme­miz, Marmara Bölgesi’ni daha çok ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandı­rmamız gerektiğin­in altını çizmek istiyorum. Bölgedeki mevcut sanayi tesislerim­izin çevresel dönüşümü, müsilaj sorununun çözümü için atılması gereken önemli adımlardan biridir.” Ankara - anka

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye