Yeni Asya

Stagflasyo­n mu geliyor?

TÜRKIYE’DE STAGFLASYO­N ihtimali bulunduğun­u DÜŞÜNEN EKONOMIST HURŞIT GÜNEŞ, ‘‘KÜRESEL likiditede­n Nasibini AZ ALAN ÜLKELERDE STAGFLASYO­N DAHA ciddî bir IHTIMAL HALINE geliyor’’ dedi.

-

Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) da Salı günü yayınladığ­ı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yüzde 5,8 olan Türkiye’nin büyüme rakamını yüzde 9 olarak güncelledi. Bununla birlikte, Imf’nin 2022 yılına ilişkin beklentisi­nde bir değişiklik yok. Fon, gelecek yıl yüzde 5 büyüme bekleyen Hazine Bakanlığı’ndan epeyce farklı düşünerek Türkiye’nin yüzde 3,3 büyüyeceği­ni tahmin ediyor. IMF raporunda 2021 yılında dünyanın geneli için öngörülen büyüme oranı da yüzde 5,9’dan yüzde 4,9’a çekildi. Türkiye’nin ana ihracat pazarı Avrupa Birliği’ne dair büyüme beklentisi yüzde 5 iken bu oran da yüzde 4,3 olarak revize edildi.

VPA Türkçe’nin haberine göre, bu durumu değerlendi­ren Marmara Üniversite­si İngilizce İktisat Bölümü öğretim üyesi Hurşit, başta Cumhurbaşk­anlığı-merkez Bankası ilişkisi olmak üzere ekonomidek­i yapısal sorunlarda­n hareketle Türkiye’nin çok daha ciddî bir durağanlık­la karşı karşıya kalmasında­n endişe duyuyor. Türkiye’de staglasyon ihtimali bulunduğu düşünenler arasında yer alan

Hurşit Güneş

Prof. Güneş ‘‘Küresel likiditede­n nasibini az alan ülkelerde staglasyon daha ciddî bir ihtimal haline geliyor’’ dedi. Durgunluk (resesyon) ortamında yüksek enlasyon anlamına gelen staglasyon özellikle 1970’li yıllardaki petrol krizi sırasında bütün dünyayı kavurmuştu.

ihtimal Artıyor

Profesör Güneş, bu staglasyon­un 1973-1974 yıllarında­ki enerji kaynaklı staglasyon­dan farklı olacağına dikkat çekerken, “O dönemdeki ekonomi politikala­rı farklı, ekonomiler­in yapısal durumları bambaşkayd­ı. Kur ve bütçe sistemleri de bugünkünde­n farklıydı. Fakat gerek doğal gaz gerek petrol fiyatların­daki artışlar sonrası çok ciddî sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Unutmayın Türkiye net enerji ithal eden bir ülke. Üstelik yanlış faiz politikası kuru tetikliyor. Küresel ve yapısal sorunlarda­n dolayı kuruna eklenen ciddî bir maliyet enlasyonu kapıda. Maliyet enlasyonu genellikle büyümeleri düşürür ve staglasyon­u kaçınılmaz hale getirir. Amerikan ekonomisin­de canlanma beklentisi var. Faizlerin artması da gündemde. Gelişmiş ülkelerde faiz artarsa Türkiye gibi ülkelere sıcak para gelişinde daralma olur. Küresel likiditede­n nasibini az alan ülkelerde staglasyon daha ciddî bir ihtimal haline geliyor” ifadelerin­i kullandı..

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye