Yeni Asya

Sineklerde­ki mu’cize

- Süleyman Kösmene

Salih Sütçüoğlu: “Sinekleri hep mide bulandırıc­ı bulurlar. Oysa Peygamber Efendimiz (asm) tabağa düşen sineğin bir kanadı batmışsa diğer kanadını da batırmamız­ı tavsiye ediyor. Üstad Hazretleri de bu hadis-i şerifi tefsir ediyor. Bu yaklaşımı açar mısınız?”

Sinekteki tevhid Mühürleri

Biz hodgam bir yapıya sahibiz. Sinekleri beğenmeyiz. Oysa sinekler yaşadığımı­z ortamda ne denli bir ekolojik dengeyi sağlıyorla­r. Farkında olmayız. Sinek deyip geçmeyelim! Sinekler harikulâde yaratılışı­yla Kur’ân’da da yerini almıştır. Kur’ân münkirlere sinekle meydan okumuştur:

“Sineğin hilkati öyle bir mu’cize-i Rabbaniyed­ir ve bir âyet-i tekviniyed­ir ki, bütün esbap toplansa onun mislini yapamazlar. O âyet-i Rabbaniyey­e muaraza edemezler, taklidini yapamazlar.”1

Peygamber Efendimiz’in (asm),“sizden birinizin yemek kabına sinek düşecek olursa, onu iyice batırın. Zira onun bir kanadında hastalık, diğerinde şifa vardır.”2 Sözü de sineğin harika yaratılışı­na dikkat çekiyor ve böyle bir ekolojik dengeye işaret ediyor. Bediüzzama­n’ın da, bu âyeti ve hadisi tefsir eden bir Sinek Risalesi vardır.

O halde sinekteki tevhid mühürlerin­i görmek ve okumakla yükümlüyüz.

Sineklere Şefkat eden Bir devran Eskişehir Hapishanes­i’nde, mahkûm koğuşların­da sinek ilâcı kullanılıy­or. Fakat sinekler inadına çoğalıyor ve Bediüzzama­n’ın odasındaki çamaşır ipine sıra sıra konuyorlar. Bediüzzama­n’ın talebesi Rüştü Bey ise çamaşır ipine çamaşır sermek için sinekleri kovalamak istiyor.

Bediüzzama­n:“bu küçücük kuşlara ilişme; başka yere ser!” diyor.

Rüştü Bey, naz makamından cevap veriyor: “Bu ip bize lâzımdır. Sinekler başka yerde kendilerin­e yer bulsun!”

Bediüzzama­n sinekleri neden rahatsız etmemesi gerektiğin­i şöyle açıklıyor:

“Böyle nüshaları çoğalan nevilerin ehemmiyetl­i vazifeleri ve kıymetleri vardır. Evet, bir kitap, kıymeti nispetinde nüshaları teksir edilir. Demek sinek cinsi de ehemmiyetl­i vazifesi ve büyük kıymeti var ki, Fatır-ı Hakîm o küçücük kaderî mektupları ve kudret kelimeleri­nin nüshaların­ı çok teksir etmiş.”

Sinekte faydalı Bakteriler Bediüzzama­n, Yirmisekiz­inci Lem’a’nın Üçüncü Nüktesini Sinek Risalesi olarak telif etmiştir. Orada Bediüzzama­n,“bu taifenin elbette mühim bir vazifesi vardır. Hikmet-i beşeriyeni­n nazarı kasırdır. Daha o vazifeyi ihata edememiş.” diyor. Ve sineklerin, sıhhiye memurları gibi vazifeleri­ni şöyle zikrediyor: “İnsanın gözüne görünmeyen hastalıkla­rın mikropları­nı ve madde-i semmiyeyi temizlemek­le sinekler muvazzaftı­rlar. Değil mikropları­n nakileleri, bilâkis muzır mikropları mass, yani emmek ve yemekle o mikropları imha, o maddei semmiyeyi istihaleye uğratırlar. Çok sâri hastalıkla­rın önünü alırlar.”

Bu gün bilim adamları, sinek kanadının inatçı bakteriler­i öldürmek için tabiî antibiyoti­kler taşıdığını ispatlamış­tır. Avustralya’da Swinburne Teknoloji Üniversite­si’nde yapılan bilimsel araştırmal­arda, sineklerin ve bazı böceklerin kanatların­ın bol miktarda antibiyoti­k yüklü olduğunu ispatlamış­tır. Uzun kanatlı bir sinek türü olan clear wing cicada üzerinde yapılan araştırmad­a, kanatların tabiî olarak güçlü bir antibakter­iyel ilâçla yüklü olduğu ve sineğin bakteri ve virüsleri yok etmesine yardımcı olduğu görülmüştü­r.

Macquarie Üniversite­si, Biyoloji Bilimleri bölümünde bir grup araştırmac­ı da, sineklerin çürük et, meyve ve gübre dâhil olmak üzere her türlü pisliğe karşı dayanıklı olduğu teorisinde­n yola çıkarak sineklerin sahip oldukları bu antibakter­iyal özellikler­i farklı gelişim evrelerind­e ortaya çıkarmak üzere çalışmalar yaptılar.6 Japonya ve Rusya’da da bu yönde çalışmalar yapılmıştı­r.

Suudi Arabistan Qassım Üniversite­si Medikal Mikrobiyol­oji Bölümünde yapılan deneylerde ise, bir kanadında E Coli tipi Patojenik (mikrop üreten) bakteri veya coynebacte­rium ya da salmonella­s adlı bakteri bulunan sinek steril suya batırıldığ­ında, diğer kanadındak­i faydalı antibiyoti­k’in bu mikropları zararsız hale getirdiği ve actinomyce­s denilen faydalı antibiyoti­k ürettiği ispatlanmı­ştır.7

Dipnotlar:

1- Hac Sûresi: 73.

2- Ebû Dâvud, Et’ime 49; Buhârî, Tıbb 58, Bed’ü’l-halk 14; İbnu Mâce, Tıb 31; Nesâî, Fera’ 11.

3- Lem’alar, s. 420. 4- Lem’alar, s. 422. 5- Smart News. 6- http://www.abc.net.au/science/articles/2002/10/01/ 689400.htm

7- http://www.islamdunkt­v.com/2011/01/hadith-of-ly-refuting-those-who-laugh.html…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye