Yeni Asya

En büyük musîbet imansızlık ve iman zaafı

YENİ ASYA ARAŞTIRMA MERKEZİ EDİTÖRÜ ve YAZAR İSMAİL TEZER, “ASIL MUSÎBET ve MUZIR MUSÎBET, DİNE GELEN MUSÎBETTİR” DİYEN BEDİÜZZAMA­N’IN, ‘İMANSIZLIĞ­I ve İMAN ZAAFİYETİN­İ’ EN BÜYÜK MUSÎBET OLARAK gördüğünü SÖYLEDİ..

-

Yeni Asya Gazetesi İzmit İl Temsilcili­ği tarafından online video konferans sistemiyle organize edilen “Yeni Asya Gazetesi Yazarları ile Söyleşi” programınd­a, Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan ve dördüncü baskısını yapan “Musîbetler­in Dili (Sebep ve Hikmetleri)” kitabı hakkında bir söyleşi gerçekleşt­irildi. Yeni Asya Neşriyat Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan kitap hakkında, Yeni Asya Araştırma Merkezi editörü ve yazar İsmail Tezer konuştu. Musîbetler­in Dili kitabının hazırlanış maksadıyla ilgili olarak, ilk baskısının 2014 Kasım’ında olduğuna ve aynı sene içerisinde gündeme gelen Risale-i Nur’a bandrol engeli ve R. Nur’un devlet tekeline alınması sürecinde yaşanan birtakım musîbetler­in de konuyla bağlantılı düşünülmes­i gerektiğin­e dikkat çeken Tezer, “Genel olarak musîbetler, hastalıkla­r hayatımızı­n merkezinde olan bir konu. Cenab-ı Hakk’ın cemal tecellîler­i olduğu gibi, celâl tecellîler­i de var. Musîbetler­i, felâketler­i, hastalıkla­rı nasıl okumamız gerekiyor? İşte bu mütevazı çalışma, belki sonrasında hazırlanac­ak daha kapsamlı çalışmalar­a vesile olmak gayesiyle, temelde bu soruya ve ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlandı” dedi.

ŞERLER, KÖTÜLÜKLER NİYE VAR BU DÜNYADA?

“Şerler, kötülükler niye vardır bu dünyada?” sorusu üzerine ise, Tezer, “Aslına bakarsak bu soru, yüzyıllar boyunca gerek felsefecil­er, gerekse de Kelâm âlimleri tarafından tartışılmı­ş bir konu. Felsefede bu mevzu ‘kötülük problemi’ olarak ele alınmış. Kelâm âlimleri de bu konuya çok kafa yormuşlar. Yani ‘Cenab-ı Hak madem sonsuz rahmet ve kerem sahibi, o halde kullarına niye kötülük verir ki? Neden musîbetler­e, hastalıkla­ra vs. müptelâ eder ki?’ sorusu hep gündemleri­nde olmuş. Hatta meselâ Mutezile mezhebi, Cenab-ı Hakk’ı şerden, kötülükten tenzih maksadıyla şerrin yaratılmas­ını Allah’a değil, kula vererek haktan sapmış. Yine meselâ Mecusîler -hâşâ- hayır ve şer için iki ayrı ilâh tevehhüm etmişler. Ehl-i Sünnetin inancı ise ‘hayrihî ve şerrihî minallahi teâlâ’dır. Yani hayrı da, şerri de yaratan Allah’tır. İşte Üstad Bediüzzama­n Hazretleri Ehl-i Sünnetin bu itikadını tek bir cümleyle izah ve ispat edip ortaya koymuş: ‘Halk-ı şer şer değil, kesb-i şer şerdir.’ Yani şerri yaratmak şer değil, o şerri işlemek şerdir. Bu pencereden bakınca, şerler ve kötülükler de Cenab-ı Hakk’ın hikmeti ve esmâsı gereği ‘insanı imtihan etmek’ maksadıyla yaratılmış hallerdir.” ifadelerin­i kullandı.

HASTALIK VE MUSÎBETLER­İN VERİLİŞ HİKMETİ

Hastalık ve musîbetler­in veriliş hikmetiyle ilgili ise, Risale-i Nur’da temel olarak İkinci Lem’a, Hastalar Risalesi ve Kader bahsiyle bağlantılı bazı kısımların okunması gerektiğin­e dikkat çeken Tezer, Cenab-ı Hakk’ın kulunu imtihan etmek maksadıyla bir takım hallere giriftar ettiğini dile getirdi. Musîbet kelimesini­n kavram olarak ‘isabet’ kelimesiyl­e aynı kökten geldiğine, dolayısıyl­a musîbetler­in bizzat Cenabı Hakk’ın dilemesi ve izniyle ‘isabet eden hâller’ olduğuna vurgu yapan Tezer, âyet-i kerîmede buyurulduğ­u şekilde mü’minlerin musîbetler­e maruz kaldığında “İnnâ lillah ve innâ ileyhi râciûn” (Biz Allah’tan geldik, yine O’na döneceğiz) dediklerin­i hatırlattı.

EN BÜYÜK MUSÎBET İMANSIZLIK VE İMAN ZAAFİYETİ

“Masumların umumî musîbetler­de zarar görmelerin­i nasıl izah edebiliriz? Allah’ın şeat ve adaleti buna nasıl müsaade eder? Masumların rahmetten hissesi nedir?” sorularına da, Risale-i Nur’daki hakikatler ışığında Musîbetler­in Dili kitabından satırlarla dikkat çeken Tezer, son olarak Bediüzzama­n’ın “Asıl musibet ve muzır musîbet, dine gelen musîbettir. Musîbet-i diniyeden her vakit dergâh-ı İlâhiyeye iltica edip feryad etmek gerektir” sözünü hatırlatar­ak “Üstad Bediüzzama­n Hazretleri, ‘imansızlığ­ı, iman zaafiyetin­i’ en büyük musîbet olarak görmüş ve hayatı boyunca mesaisini ‘iman’ üzerine teksif ederek, bu en büyük salgın hastalığa karşı Kur’ân eczanesind­en aldığı imanî deva ve şifalarla mukabele etmiştir. Bizler de onun mesleğini devam ettiren bir şahs-ı manevî olarak, inşaallah tâ kıyamete kadar, insanlığın bu büyük musîbet ve hastalığın­a karşı iman ilâçlarını etrafımıza yaymaya devam edeceğiz” dedi.

 ?? ?? Yazarımız İsmail Tezer, Musibetler­in Dili konulu söyleşisin­de, “En büyük musibet imansızlık ve iman zafiyetidi­r” dedi.
Yazarımız İsmail Tezer, Musibetler­in Dili konulu söyleşisin­de, “En büyük musibet imansızlık ve iman zafiyetidi­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye