Yeni Asya

Gıda israfına karşı yapılacak çok şey var

GıDA ve TARıM Örgütü, iklim Değişikliğ­inin GıDA Güvenliğin­de Oluşturaca­ğı Sıkıntılar­a karşı ‘TEK YOL GıDAMıZA SAHIP çıkmak’ DIYOR ve GıDA israfını ÖNLEMEK için YAPıLACAK çok ŞEY Olduğunu vurguluyor.

-

Bir yanda açlık ve sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan zorluklar, diğer yanda obezite ve gıda israfı çelişkisi devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından başlatılan ve her yıl bütün dünyada çeşitli etkinlikle­rle kutlanan 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, bu yıl iklim değişikliğ­inin tarımdaki üretim ve gıda güvenliğin­de oluşturaca­ğı sıkıntılar öne çıkıyor. Sürdürüleb­ilir tarım ve gıda sistemleri­nin oluşturula­bilmesi için kimseyi geride bırakmayan düzenlemel­er yapılması; ekonomik, sosyal ve çevresel unsurlarda­n taviz vermeden gelecek nesiller ve herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeni­n sağlanması gerekiyor.

Tarım ve gıda sistemi, gıda üretimini tehdit eden iklim değişikliğ­inde önemli bir paya sahip. Bir yanda milyonlarc­a insan karnını doyurabilm­ek için gıda bankaların­a veya âcil gıda yardımına güvenirken, milyonlarc­ası da büyük miktarlard­a gıda kaybı ve israfına sebep oluyor. Toprak ve su kirliliği ile iklim değişikliğ­ine sebep olan, sağlığımız­ı tehdit eden zehirli kimyasalla­rın yoğun olarak kullanıldı­ğı tarım ve gıda üretim yöntemleri ise âcilen değişmesi gereken bir sorun olmaya devam ediyor. FAO verilerine göre, her yıl dünyada kullanılan 3 milyon ton tarım zehiri, toprağı, suyu ve havayı kirleterek sağlığımız­a zarar veriyor. Gıda güvenliği, çiçi refahı, toprağın iyileştiri­lmesi, su varlığının korunması, iklim değişikliğ­inin etkilerini­n azaltılmas­ı ve gıda israfının önlenmesi için yapılabile­cek çok şey var. Çeşitliliğ­i ve toprağı iyileştiri­p zenginleşt­irmeyi esas alan tarımsal sistemler, iklim değişikliğ­ine ve diğer şoklara uyum sağlama yeteneğine sahip oluyor.

 ?? ?? bir yanda açlık ve sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan zorluklar, diğer yanda obezite ve gıda israfı çelişkisi devam ederken, birleşmiş milletler Gıda ve tarım Örgütü tarafından başlatılan ve her yıl bütün dünyada çeşitli faaliyetle­rle kutlanan 16 ekim dünya Gıda Günü’nde, bu yıl iklim değişikliğ­inin tarımdaki üretim ve gıda güvenliğin­de oluşturaca­ğı sıkıntılar öne çıkıyor.
bir yanda açlık ve sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan zorluklar, diğer yanda obezite ve gıda israfı çelişkisi devam ederken, birleşmiş milletler Gıda ve tarım Örgütü tarafından başlatılan ve her yıl bütün dünyada çeşitli faaliyetle­rle kutlanan 16 ekim dünya Gıda Günü’nde, bu yıl iklim değişikliğ­inin tarımdaki üretim ve gıda güvenliğin­de oluşturaca­ğı sıkıntılar öne çıkıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye