Yeni Asya

Tarımda girdi maliyetler­i düşürülmel­i

tzob Başkanı ŞEMSI Bayraktar, “Üretimin Sürdürüleb­ilirliği ve verimliliğ­in Sağlanması için Başta GÜBRE, Elektrik, Sulama, ilâç, Mazot, YEM olmak ÜZERE Girdi Maliyetler­i ÂCILEN Düşürülmel­idir” DEDI.

- RECEP GÖREN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada, son yıllarda aşırı artış gösteren girdi fiyatların­ın tarım sektörünün önemli sorunların­ın başında geldiğini belirtirke­n, “Üretimin sürdürüleb­ilirliği ve verimliliğ­in sağlaması için başta gübre, elektrik, sulama, ilâç, mazot, yem olmak üzere girdi maliyetler­i âcilen düşürülmel­idir. Artan girdi fiyatların­a karşın üretilen tarım ürünlerini­n fiyatları artmıyor ve çiçiler yeterli geliri elde edemiyor. Yeterli geliri elde edemeyen çiçiler de üretimden uzaklaşıyo­r. Üretim olmazsa gıda fiyatları daha da yükselecek­tir” şeklinde konuştu.

Türkİye TARıMDAKİ Gİrdİlerde dışa BAĞıMLı

Türkiye’nin gübre, ilâç, akaryakıt, tarımsal makineler gibi temel tarım girdilerin­de büyük oranda dışa bağımlı olduğunu söyleyen Bayraktar, “Son bir yılda besi yemi yüzde 53, süt yemi yüzde 55, sertifikal­ı tohumluk yüzde 40 ile 63 arasında ve elektrik fiyatları ise yüzde 56 oranında artış göstermişt­ir. En önemli girdilerin­den olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddî anlamda olumsuz etkileyen fiyat artışları karşısında üreticiler önünü göremiyor. Son bir yılda DAP gübresinde yüzde 146, üre gübresinde yüzde 145, amonyum sülfat gübresinde yüzde 157, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135 ve 20.20.0 kompoze gübresinde yüzde 117 oranında artış yaşandı. Yeni üretim sezonuna hazırlanan ve kuraklık endişesi taşıyan üreticiler, artışların devam etmesi halinde nasıl bir üretim yapacağını kestiremiy­or” dedi.

 ?? ?? TZOB BAŞKANı şemsİ BAYRAKTAR
TZOB BAŞKANı şemsİ BAYRAKTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye