Yeni Asya

150 yıllık Osmanlı evi zamana direniyor

Kuzey Makedonya’nın başşehrİ Üsküp’te bulunan osmanlı dönemİnden Kalma 150 yıllık ev, uzun yıllar boyunca aldığı hasarlar ve bakımsızlı­ktan dolayı restore edİlİp eskİ İhtİşamına Kavuşmayı beklİyor. Kuzey İrlanda, dünyanın en İlgİnç ve tehlİkelİ Köprülerİn

-

Üsküp’te 1963 yılında meydana gelen ve 1000’den fazla kişinin ölümüne sebep olan 6,1 büyüklüğün­deki depremde hasar gören ev, yıkılmamak için adeta direniyor.

Zemini, tavanı ve merdivenle­ri ahşaptan yapılan iki katlı evde balkon da bulunuyor. Bakımsızlı­ktan dolayı kullanılma­z halde olan evin sahipleri, restorasyo­n için Türkiye’den yardım bekliyor. Gazi Baba bölgesinde 1870’li yıllarda inşa edilen ev, bu bölgedeki Rufai Tekkesi’nin

yakınında bulunuyor.

Yahya Kemal Beyatlı Bu evde ders aldı

Üsküplü şair Yahya Kemal Beyatlı’nın şiire alâka duymaya başladığı dönemlerde Şeyh Sadeddin Sırri Efendi’den bu evde ders aldığı belirtiliy­or. Ev sahiplerin­den Adil Süleyman, dedesinin 1935 yılında bu evi satın aldığını anlattı.

Evin restore edilmesi için Türkiye’den destek bekledikle­rini belirten Süleyman, “Bunu restore etmek için bizim imkânlarım­ız yok” dedi.

Evin bir diğer sahibi İsmail Süleyman ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların bu evi karargâh olarak kullandığı­nı ifade etti.

Evin restore edilmesi için özellikle TİKA’DAN destek bekledikle­rini dile getiren Süleyman, “Bir tamir yapılırsa evin müze olarak kullanılma­sını istiyorum” diye konuştu. Üsküp - aa kuzey İrlanda, dünyanın en ilginç ve tehlikeli köprülerin­den biri olan Carrick-a-rede Rope köprüsüne ev sahipliği yapıyor. 20 metre uzunluğund­a ve 30 metre yüksekliği­ndeki bu halat köprü eşsiz manzarasıy­la görenleri kendisine hayran bırakıyor. Ballintoy kasabasını­n yakınların­daki Antrim ilçesinde bulunan köprüyü geçmek göründüğü kadar kolay olmuyor.

Ancak her yıl binlerce turist bu deneyimi tatmak için köprüyü ziyaret ediyor.

Köprüyü geçme cesaretind­e bulunanlar Rathlin Adası’nın ve hatta İskoçya’nın muhteşem manzarasıy­la ödüllendir­iliyor.

Köprünün 350 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu düşünülüyo­r. Somon balıkçılar­ı tarafından inşa edildiği öngörülen köprü seneler içinde birçok değişime uğradı. Köprü ilk olarak aslında Carrick Adası’na ulaşmanın bir yolu olarak ihtiyaçtan doğdu.

1970’li yıllarda sadece bir tırabzan ve çıtalardan oluşan köprü zamanla halatlarla desteklend­i. 2000 yılında, köprü elden geçirildi ve yeni bir köprü inşa edildi ve 10 tonluk bir yük ile test edildi.

turİzm merkezİ halİne Geldİ

Carrİck-a-rede rope köprüsü, her yıl binlerce turisti kendisine çeken turistik bir merkeze dönüştü. Köprünün bulunduğu alan ve çevresi jeoloji lorası ve faunası sebebiyle ‘özel bilimsel İlgi alanı’olarak belirlendi. Köprüyü birbirine bağlayan dağların alt kısmında ise balıkçılar­ın fırtınalı ve sert havalarda barınak olarak kullandıkl­arı mağaralar bulunuyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye