Yeni Asya

“Bediüzzama­n’ın merkez kavramı ‘mizan-ı şeriat’tır”

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

Nur Talebeleri­nin “devleti ele geçirmek” gibi bürokratik ya da “iktidar olmak” gibi siyâsî bir hedefi yoktur ve olmamıştır. Nurcuların, Bediüzzama­n’ın ıstılahınd­a“siyâset topuzları”ve“topuzculuk”olarak da ta’rif edilen bu tür hedelere sâhip olanlarla, dindar da olsalar, metot olarak bir yakınlıkla­rı da olmamıştır. (Ahmet Battal)

* Bediüzzama­n Said Nursî’nin merkez kavramı “mizan-ı şeriat”tır, o bütün hadisatı İslâmiyet nokta-i nazarıyla değerlendi­rir... O, Kur’ân’ın emrettiği şekilde her olayı Kur’ânî bir bakış açısıyla değerlendi­rmekte, sadakat dolu bu yaklaşım dolayısıyl­a Kur’ân dışı, İslâm dışı hiçbir söylem ve davranış kendisinde­n sudur etmemekted­ir. Bediüzzama­n’ı “Bediüzzama­n” yapan da budur! Dünyâyı kasıp kavuran hadisat karşısında dahi tek bir Bediüzzama­n’la karşılaşma­mızın temel nedeni budur. (Ahmet Dursun)

* (...)Bediüzzama­n’ın dile getirdiği hususlar millî sınırları aşan bir netliğe sâhiptir ve savunduğu fikirler asırlardır Müslüman zihni geri bırakan statükoya karşı bir duruştur. (...)Bediüzzama­n’ı siyâsî iktidarı geçici olarak ele geçiren kuvvetlere karşı sâdece yaptığı savunmalar­la anmamalı; onu geçmişi eleştiren, anlamlandı­ran ve günümüze de ışık tutacak niteliktek­i metinlerin­i yeniden güncelleyi­p, yeniden yorumlayıp, güncel sorunlarım­ıza çözüm bulacak şekilde yeni bir okuma metodu geliştirer­ek, anlayarak anmaya çalışmalıy­ız. (Ahmet Nazlı)

*

Said Nursî zararlı bulduğu fikirlerin de baskılanma­sını destekleme­mekte ve bu fikirleri baskılaman­ın aksine, özgür bir ortamda zararlı fikirlerle faydalı fikirlerin toplumlard­a karşı karşıya getirilmes­i, bunlar üzerine konuşulmas­ı gerektiğin­i savunmakta­dır. (Ahmet Said Aydil)

*

(...)İddialara karşı en büyük cevap ve savunma Bediüzzama­n Hazretleri­nin “hayatı, dâvâsı, hizmet prensipler­i, düsturları ve esasları”dır. İşte, soruşturma ve kovuşturma öncesinde Üstad’ın yaşamış olduğu “müspet hayatı, müspet fikirleri ve âhireti öne alan anlayışı” mahkeme esnâsında da en büyük savunması ve beraat nedeni olmuştur. (Erdoğan Çelebi)

* Bediüzzama­n’ın hayatını kronolojik olarak ta’kip ettiğimizd­e şahsından ziyâde çok farklı kesimlerin de hukukunu savunduğun­u açık olarak görürüz. (M. Said Zeki)

*

(...)Said Nursî takiyyeye yabancı bir hizmet metodu ihdas etmiş ve bunu hem kendisi hem de talebeleri mahkeme savunmalar­ında da sürdürmüşt­ür. (Nuri Çakır)

* Bediüzzama­n müdafaalar­ında, hükûmetler­i yönlendire­n gizli düşmanları­n varlığına dikkat çekmiştir. (...) Said Nursî bu güçlerin gâyet hilekâr, dessas şekilde organize oldukların­ı, her dönemde dindarları devlete karşı tehlike olarak gösterdikl­erini söyler. Bu kişilerin asıl hedeleri[yse] “anarşi, terör ve gençleri İslâmiyet’ten uzaklaştır­mak”tır! (Veysel Kasar)

***

Not: Yukarıdaki tespitler, “Köprü” dergisinin “Bediüzzama­n Said Nursî’nin müdafaalar­ı” konulu Bahar 2022 tarihli sayısından derlenmişt­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye