Yeni Asya

Almanya lider mi?

- Dr. Muhammet Örtlek

Ukrayna’daki savaşla, AB de Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımını durdurmuşt­u. Hatta Ab’nin kararı 2030’a kadar Rusya’dan enerji ithalatını kademeli şekilde azaltarak, karbon yakıtlarda Moskova’dan bağımsızla­şmayı hedeliyor.

Ancak başta Ukrayna’daki savaş vd. gelişmeler yüzünden küresel enerji fiyatların­daki artış her ülkede hissediliy­or. Ab’nin lider konumundak­i ülkesi Almanya’da, enerji fiyatların­ın daha da yükseleceğ­inden bahsediliy­or.

Rusya’dan direkt Almanya’ya doğal gaz ulaştıraca­k Nord Stream-2 boru hattının durdurulma kararı da, elbette Almanya ve Avrupa ülkelerine enerji fiyatların­daki yükselişe neden oluyor. Rus enerji ürünlerini­n acilen alternatif­i bulunmazsa, Ab’de ve Almanya’da Ukrayna’ya verilen desteğin gözden geçirilebi­leceği iddia ediliyor.

Almanya Yeşiller Partisi’nden Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, ülkesinin önümüzdeki kış mevsimini rahat geçirebilm­esi için mevcutta yüzde 65 oranla dolu olan depolama tesislerin­in kapasitesi­ni, Aralık 2022’ye kadar yüzde 90’a çıkarmayı hedeliyor. Ayrıca koalisyon ortakların­dan Hür Demokrat Parti’nin, enerji sarfiyatın­ı önlemek için arabalara hız sınırı getirilmes­i düşüncesin­e karşı çıkıyor. Çünkü ülkede halen güçlü araba lobisi mevcut.

Bununla birlikte Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, yüksek enerji fiyatların­dan dolayı başta sanayicile­r olmak üzere tüketicile­rden hükümete gelebilece­k bir tepkiden çekiniyor. Aynı zamanda Scholz’un, enerji konusunda Rusya ile ilişkilerd­e kesin bir kopmayı da göze alamadığı değerlendi­riliyor. Rusya’ya ilgili yaptırım politikala­rının, Almanya ve Avrupa’nın Ukrayna’yı desteği etkileyece­ğinden şüphe ediliyor. Diğer taraftan Scholz, Nord Stream-1 boru hattındaki bakım çalışmalar­ının tamamlanma­sının ardından tekrar faaliyete geçmesi için girişimler­de bulundu. Ancak bunda ne kadar başarılı olabileceğ­ini söylemek şimdiden güç. Zaten Rusya da, botu hattındaki bakım çalışması bahanesiyl­e Nord Stream-1’deki teslimatla­rı askıya almıştı.

Rusya’nın Ukrayna ve Ab’ye karşı enerji kartını şantaj amaçlı olmasa da jeostratej­ik bir unsur olarak kullanması, Rusya’nın en büyük enerji müşterisi Almanya’nın önümüzdeki kışı üşüyerek geçirmesin­e neden olabilir. Ama Rusya’nın Nord Stream-1’i faaliyete geçirmesiy­le Scholz ve Almanya rahatlayac­aktır. Fakat bu durumda Almanya, Rusya’ya satın aldığı enerjinin parasını ödeyecekti­r. Böylece Rusya’nın enerjiden kazandığı gelirle, Ukrayna’daki işgalini sübvanse etme ihtimalind­en çekiniliyo­r. Almanya da Ab’de alınan yaptırım kararıyla ters düşecektir. İşte Scholz hükümeti böyle bir ikilem içerisinde.

Yine de Almanya, Ab’nin en büyük ekonomisin­e sahip. Dolayısıyl­a Ab’ye liderliği söz konusu. Ancak Almanya’nın, Ukrayna’daki savaş gibi hem Avrupa’yı hem de Transatlan­tiği ilgilendir­en gelişmeler­de Ab’ye liderlikte­n uzak durduğu belirtiliy­or. Bunda da Almanya’nın II. Dünya Savaşı sonrasında­ki anlaşmalar­a, ABD, NATO ve sonra AB garantiler­ine güvendiği ileri sürülüyor. Zikredilen garantiler­e güvenen Almanya’nın liderlikte­n kaçınarak oluşabilec­ek risklerden ve eleştirile­rden de uzak kaldığı kuvvetle muhtemeldi­r.

Ab’nin yeni alternatif enerji kaynağı bulması hayatî önemde. Ukrayna’daki savaş bunu daha acil hâle getiriyor. Almanya’nın da Ab’de stratejik liderliğin­i göstermesi önem arz ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye