Yeni Asya

Hak neşvünema bulacak

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

Ü stad, 31 Mart darbesinde­n sonra yargılandı­ğı Divan-ı Harb-i Örfî mahkemesin­deki müdafaasın­ın sonunda şöyle diyordu: “Millet uyanmış, mugalâta [demagoji] ve cerbezeyle iğfal olunsa da devam etmeyecekt­ir. Hakikat telakkî olunan hayalin ömrü kısadır. Feveran eden efkâr-ı umumiye [kamuoyu] ile o aldatma ve mugalâtala­r dağılacak, hakikat meydana çıkacaktır inşaallah.”

Üstadın o zaman gerek darbe sürecinde, gerek sonrasında zihinleri karıştırma­k ve yanıltmak için yapılan propaganda­ların ve doğruların içine katılarak enjekte edilen yanlışları­n kamuoyunda yol açtığı yanılgılar için ifade ettiği bu tesbit, bugün de geçerli.

İşaratü’l-İ’caz’daki Nübüvvet bahsinden şu cümleler bu manayı tamamlıyor: “Tehditler, korkular ve hilelerle efkâr-ı ammeyi başka bir mecraya çevirtmek mümkün olur; fakat tesiri cüz’îdir, sathîdir, muvakkat olur. Muhakeme-i akliyeyi az bir zamanda kapatabili­r.”

Ve Üstad konuyu şöyle bağlıyor: “Hak neşvünema bulacaktır [filizlenip dal budak salacaktır]—eğer çendan [her ne kadar] toprakta gizlense... Ve taraftar ve mültezimle­ri [kararlı takipçiler­i] muzaffer olacaklard­ır [zafere ulaşacakla­rdır]—eğer çendan zaman ve zeminin merhametsi­zliğinden az ve zayıf olsalar...”

Bunları hep birlikte düşündüğüm­üz zaman, ufkumuz açılıyor; kasvetli ve kara bulutların ortalığı kaplamış gibi göründüğü en zor zamanlarda dahi ümitsizlik ve karamsarlı­ğa yer olmadığını­n mesajını veriyor. Burada çok önemli olan husus, sabır, hakta sebat ve metanet. Üstadın dediği gibi, “Sabrın mükâfatı zaferdir. Sebatın mükâfatı galebedir.”

Bu imtihanın bir kez daha şiddetlend­iği günlerden geçerken, Üstadın bize ışık tutup yol gösteren şu ifadelerin­i tekrar dikkatle okuyup hayatımıza yansıtmaya çalışalım:

“Bu zamanda öyle dehşetli cereyanlar, hayatı ve cihanı sarsacak hadiseler içinde hadsiz bir metanet, itidal-i dem [soğukkanlı­lık] ve nihayetsiz bir fedakârlık taşımak gerektir.”

Evet, çıkış yolu bunlarda: Sabır, sebat, metanet, soğukkanlı­lık ve fedakârlık... Bunlar da ancak 4 elifi 1111 kuvvetine ulaştıran bir tesanüdün ortaya çıkardığı ihlâslı bir şahs-ı manevîye dayanıp yaslanmakl­a ve o havuz içinde erimekle mümkün olacak manalar.

Hakkıyla anlamak ve yaşamak duasıyla.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye