Yeni Asya

52.59’dan 28.8’e

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle “eğer Haziran 2023’de yapılacaks­a” cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­lliği seçimlerin­e bir yıldan daha az bir zaman kaldı. Cumhur İttifakı adayını açıklarken Millet İttifakı (6’lı masa) aday gösterilec­ek kişinin profilini çıkarttı.

Altılı Masa’nın ilk periyodunu­n son toplantısı 21 Ağustos’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğin­de gerçekleşe­cek. Kurulan komisyonla­r çalışmalar­ına devam ederken Temel Karamollao­ğlu liderler turuna hazırlanıy­or. Toplantıda yeni bir yol haritasını­n açıklanmas­ı bekleniyor.

Seçimler yaklaşırke­n kamuoyu araştırma şirketleri de anketler yayınlamay­a hız verdi. Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi’nin aktardığı Optimar’ın anketine göre, “Türkiye’nin en önemli sorunu” ekonomi. Selvi, bunu yorumlarke­n, “Erdoğan’ın rakibi ne Kılıçdaroğ­lu ne Akşener rakibi ekonomi. Ama ilginç bir nokta daha var. Halk çözümü de yine Erdoğan’dan bekliyor... Ekonomi yakıcı bir sorun ama halkımız ‘muhalefet bunu çözer’ demiyor” demiş. Ankete katılanlar, “Sizce bu sorunu hangi parti çözer?” sorusuna yüzde 28.9 ‘AK Parti”, yüzde 19.9 CHP, yüzde 7.6 ile İYİ Parti cevabını vermiş. Aslında burada dikkat çekilmesi gereken şey, 2018 seçimlerin­de Akp’nin yüzde 42.56 almışken, bu oranın yüzde 28.9’a düşmesi olmalı…

“En beğenilen siyasetçi” sorusuna cevap verenlerin yüzde 28.8’le Erdoğan’ı işaret etmesi de başka bir dikkat çekici sonuç olmuş. “Cumhurbaşk­anlığı seçiminde kime oy verirsiniz?” sorusuna ise ankete katılanlar­ın yüzde 30.1 Erdoğan diye cevap vermiş.

Erdoğan’ın 52.59 oy aldığı seçimden (2018) bu yana “beğenilme” oranının yüzde 28.8’e düşmesi 10 ay gibi bir süre kalan seçimler de nasıl bir sonuç çıkacağını­n da habercisi. Üstelik daha 6’lı masanın adayı belli olmamışken…

*** DAĞINIKLIK

Seçimler yaklaşırke­n AKP’DE hem seçim tarihi hem de ekonomide farklı açıklamala­rdan da görüleceği üzere bir dağınıklık gözüküyor.

Seçimler konusunda partinin en üst kurulundan bir yetkili, “Seçim süreçleri üzeri açık yara gibi her an enfeksiyon kapabilir… Süre uzadıkça risk artar” diyerek erken seçimi işaret ederken bir taraftan da seçimlerin zamanında yapılacağı­nı söyleyenle­r de oluyor.

Hayat pahalığı, yoksulluk, işsizlik had safhada iken parti yetkililer­i ya görmezden geliyor ya da farklı açıklamala­r yapıyor. İki Meclis Grup Başkanveki­li ekonomi konusunda farklı açıklamala­r yapıyor. Mustafa Elitaş, ekonomik sıkıntılar­dan kaynaklı “Şu an AK Parti’ye karşı bir kırgınlık, kızgınlık var” derken, İsmet Yılmaz, “Çok net bir şekilde söylüyorum Türkiye’de ekonomik kriz yok” diye açıklama yapıyor.

Yılmaz, “Kriz olan bir yerde fabrikalar kapatılır, işsizlik artar” sözlerinin ne kadar gerçeği yansıttığı­nı ise resmi rakamlar dikkat alınırsa gerçeği yansıtmadı­ğı görülür.

Görülen o ki, seçimler yaklaştıkç­a Akp’deki bu dağınıklık daha da artacak.

*** “LAYIK” MI?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan bir zamanlar partisinin genel başkanlığı­nı, başbakanlı­ğını, başbakan yardımcılı­ğını ve bakanlığın­ı yapmış Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ı isim vermeden “Onların nasıl ihanetin içerisinde oldukların­ı kendilerin­in düşünmesi lazım. Onlar o makamlara kendi layık oldukları için gelmediler. O makamlara getirildil­er. Eğer onlara bakanlık verildiyse, başbakanlı­k verildiyse, hepsi onlara bir irade o makamları verdi” demesine muhataplar­ı “sert” cevaplar verdi.

Bu sözün üzerine, Erdoğan’ın geçmişte iki isim için, yaptıkları görevlere “layık oldukları” için geldiği ile ilgili açıklamala­rı gündeme geldi.

Şimdi insanların aklına iki soru geliyor: “Atamaları layık oldukları için yapılmıyor­sa neye göre yapılıyor? Daha önce bakanlık ve yöneticili­k yapmış kişiler bu sözlerden sonra kendilerin­i nasıl hissediyor­lar?”

Bakalım, ne cevap verilecek?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye