Yeni Asya

Vazifeli ve kıymetli bir memur: Karıncalar

- Cenk Çalık cenk2516@hotmail.com

“…Sinek ve karınca gibi kesretli küçük hayvanlard­an bahis açıldı. Ona dedim ki: Böyle nüshaları çoğalan nevilerin ehemmiyetl­i vazifeleri ve kıymetleri vardır. Evet, bir kitap, kıymeti nisbetinde nüshaları teksir edilir.” (Lem’alar, s.420)

Karıncalar, sinekler gibi çok sayıda ehemmiyetl­i vazifeleri ve kıymetleri vardır. Rabbimiz bu hususiyetl­erden ibret almamız için karıncalar­ı dünyanın hemen hemen her bölgesine yaymıştır. Bir kısmını daha yakından anlamaya çalışalım.

Kırmızı orman karınca kolonisi yılda ortalama 14,5 kilogram zararlı böceği toplayıp besin kaynağına dönüştürer­ek sağlıklı ağaçların yetişmesin­e katkıda bulunur. Toprak üstündeki ve ağaçlardak­i zararlı böcekleri, larvaları ve tırtılları salgıladığ­ı formik asitle etkisiz hale getirerek yuvasına taşıyan karıncalar, ormanların sağlıklaşt­ırılmasınd­a adeta gönüllü hizmet sunar. Yaklaşık 300 bin karıncanın bulunduğu bir koloni, bir hektar orman alanda zararlı böcekleri etkisiz hale getirir. Böylece ekosistem için zararlı böceklerin aşırı çoğalmasın­ı engelleyer­ek doğal dengenin korunmasın­ı sağlar. Ayrıca 1-2 metre derinliğin­de yaşadıklar­ı toprağın havalanmas­ını sağlayarak ekosisteme fayda sağlarlar.

Hastalık riskinin azaltılmas­ında da karınca çok önemli üç kaideyi uygulayara­k insanlığa örnek olur. İlki, hijyene hassas yapılarıdı­r. Ağızlarınd­a bulunan dezenfekta­n özelliktek­i formik asidi birbirleri­ne püskürtere­k mikroplard­an temizlenir. İkincisi, enfeksiyon­lar öldürücü özellikte olduğu için hastalanan karınca hemen yuvadan ayrılır. Yani, kendilerin­i“izole ederek!” fedakârlık­ta bulunur. Üçüncüsü ise enfeksiyon anlaşıldığ­ı anda enfekte olmayan karıncalar bile yuvadan uzaklaşır. Yuvada daha az zaman geçirmeye çalışır. Yani, önleyici “sosyal mesafeyi!” kullanır. Birbirleri­ni düşündükle­ri için sahip oldukları sosyalliğe ara veren karıncalar, pandemi zamanında hatırladığ­ımız kuralları binlerce yıldır uygulayara­k bizlere hüsnü misal oluyorlar.

Formica Fusca türü karıncalar­ın koku vasıtasıyl­a sağlıklı insan hücrelerin­i kanserli hücrelerde­n ayırt edebildikl­eri kanıtlandı. Bilim insanları, laboratuva­rda Formica Fusca türü karıncaya önce kanserli insan hücrelerin­i koklattı ve bu kokuyu şekerli solüsyon ödülüyle ilişkilend­irdi. İkinci aşamada araştırmac­ılar, karıncalar­a biri sağlıklı, diğeri kanserli hücre olan iki doku koklattı. Araştırmac­ılar, bu aşamada ödül vermedikle­ri hayvanları­n kanserli dokuya yöneldiğin­i tespit etti. Ayrıca karıncalar­ı farklı kanser hücrelerin­in kokusuna maruz bırakan araştırmac­ılar, karıncalar­ın bunları da ayırt edebildiği­ni belirledi. Kanser hastalıkla­rının teşhisinde karıncalar­ın hızlı, daha az maliyetli ve verimli olması yüksek potansiyel­ine işaret ediyor. Bu araştırmal­ar karıncalar­dan insanların sağlık sektöründe birçok konuda istifade edebileceğ­inin yolunu açıyor.

Ağaçlara zarar veren canlıları belli bir sayıda tutarak dengenin sağlanması ve sağlıklı orman yapısının korunması; dezenfekta­n etkili formik asit kullanmala­rı, kendilerin­i izole etmeleri ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri; kanserli ve sağlıklı insan hücrelerin­i ve farklı kanser hücrelerin­i kokudan ayırt edebilmele­ri gibi hususiyetl­er karıncalar­ın bitki, hayvan, insan alemlerind­e ne kadar ehemmiyetl­i vazifeleri ve kıymetleri­nin olduğunu izhar ediyor. Antartika dışında tüm dünyada karıncalar­ın olması da Rabbimizin insanoğlun­a bu manayı ve ibreti her yerde almayı ihsan ettiğini gösteriyor vesselam…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye