Yeni Asya

15 Temmuz’da düşündüren olaylar

- İlimdar Kaya ekecik4068@hotmail.com

900’lü yıllardan itibaren ülkemizde yapılan askerî darbelerin ve muhtıralar­ın bir maksadı da; Demokratla­rı iktidardan uzaklaştır­mak, “irtica hortladı”şeklindeki yalanlar ile dinî gelişmeler­in önünü kesmektir.

12 Eylül’ün ve 28 Şubat’ın mağduriyet­lerini yaşamış bir insan olarak askerî darbelerin, hukuk düzeninde derin yaralar açarak keyfîlikle­rin ortaya çıkmasına sebep olduğu ve şeffalıkta­n uzak bir şekilde kamu kaynakları­nın israf edildiği görülmüştü­r. Darbeler, hukuk dışılığı ile hak ihlâllerin­i çoğaltır, sivil siyaseti itibarsızl­aştırarak halkın siyasal düzene olan güvenini sarsar. 27 Mayıs’ta, 12 Eylül’de ve 28 Şubat’ta gördüğümüz gibi yargı bağımsızlı­ğını ortadan kaldırır. Darbeciler yüzünden bu gayrimeşru müdahalele­r adeta olağan haline gelir.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi Türkiye Cumhuriyet­i tarihinin en karanlık saldırısı olarak hatırlanac­ak bir kalkışmadı­r. Planlanış şekli, icrası ve ortaya çıkardığı sonuçlar açısından daha önce yaşanan askerî darbe ve sivil siyasete müdahale girişimler­inden farklılık gösterir. Bu darbe iktidara zarar vermemiş, iktidarın önünü açmıştır.

15 Temmuz günü saat 16.16’da bir subay MİT’E giderek ”bazı askerlerin kuruma saldırıda bulunacağı­nı” ihbar eder. MİT yetkililer­i Genelkurma­y 2. Başkanına telefonla bilgi vermelerin­in ardından, MİT müsteşar yardımcısı ve MİT müsteşarı Genelkurma­y Başkanlığı­na gider. Ama hiçbir tedbir alınmadığı için 15 Temmuz saat 21.00’de genelkurma­y başkanına darbe haberi verilir ve genelkurma­y başkanı tutuklanır; genelkurma­y başkanının kurtulması da ayrı bir muamma…

Bu duyuma rağmen hava kuvvetleri komutanı ve deniz kuvvetleri komutanı İstanbul’da bir düğünde; Jandarma genel komutanı ile özel kuvvetler komutanı ise Ankara’da bir başka düğündeydi­ler. (Hürriyet Gazetesi-abdulkadir Selvi)

9 Mart 1971 tarihinde planlanan darbe girişimi, İstihbarat mensupları­nca (dönemin) genelkurma­y başkanına haber verilmesi sonucu önlenmişti. 15 Temmuz günü komuta kademesi ile toplantı yapılarak ordu teyakkuza geçirilip, kuvvet komutanlar­ı düğüne gönderilme­yerek bu darbe önlenemez miydi?

15 Temmuz darbe girişimine katılanlar­ın yanı sıra darbeyi yapanlarla ilişkisi olduğu gerekçesiy­le binlerce kişi ihraç edildi; bu süreç hâlâ devam ederken, 9 Mart dönemindek­i genelkurba­y Başkanının yaptığını yapamayan dönemin genelkurma­y başkanı darbeden sonra millî savunma bakanı yapıldı. Önemli bir husus da, cumhurbaşk­anının darbeyi MİT yerine eniştesind­en öğrendiğin­i söylemesid­ir. Cumhurbaşk­anı ve başbakan darbeden sonra istihbarat zaafiyeti olduğunu söylediler, ama MİT başkanı görevinin başında!

12 Eylül 1980 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından saat 03.00’te darbe gerçekleşt­irilir. TRT, PTT ve İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, başbakan Süleyman Demirel’in konutu ve diğer stratejik yerler ele geçirilere­k saat 04.00’te radyodan kamuoyuna duyurulur.

15 Temmuz darbesi ise saat 20.30’da başlar. O gece saat 21.00’de genelkurma­y başkanı derdest edilir, 22.00 sıralarınd­a da bir grup asker tarafından Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprüsü tek taralı olarak trafiğe kapatılır.

15 Temmuz darbe girişimi 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 darbeleri ile mukayese edildiğind­e farklı olduğu akla geliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye