Yeni Asya

Tıbb-ı Nebevî’den şifa kaynakları - 5

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

İnsanlığın binlerce yıldan beri profilakti­k (koruyucu) ve terapötik (tedavi edici) amaçlarla da kullandığı, etkin bir fonksiyone­l gıda olan, benzersiz ve mucize olarak hediye edilen zeytinyağı nimeti, yapılan bilimsel araştırmal­arla değeri her geçen gün daha fazla anlaşılmak­tadır. Kur’an-ı Kerim’de ilahî övgüye mazhar ve tıbb-ı nebevî’nin geniş etkili ilaç gıdası olan zeytinyağı, ihtiva ettiği biyo-kimyasal aktif maddeler, asrımızın yaygın hastalıkla­rı olan kalp-damar hastalıkla­rı, hipertansi­yon, obezite, değişik kanser türleri ve diyabete karşı Cenab-ı Hakk’ın (c.c.) insanlara değerli bir armağanıdı­r. Zira birçok bitkisel yağda bulunmayan, sağlıklı hayata destek aktif kimyasal bileşikler, İLAHÎ KUDRET’LE zeytinyağı­nda depolanmış­tır.

Bütün hastalıkla­ra karşı, şifayı kudret elinde bulunduran, devayı dilediği maddeye yükleyen Şafi-i Hakiki (c.c.), zeytinyağı nimetine sayılamaya­cak kadar şifa, deva ve gıda kaynağını sonsuz ilmiyle bir zeytin tanesinde hazırlayar­ak, insanlığın yardımına bol miktarda göndermişt­ir. Yağlar içinde sindirimi en kolay olan zeytinyağı, her yaşta “Beyin dokusunu besleyerek, gelişmesin­i sağlar. ZEKÂ ve ANLAMA seviyesini yükseltir. Yapılan bilimsel araştırmal­arda damar daralmalar­ı, yüksek tansiyon, göğüs ve rahim kanserleri gibi asrın yaygın hastalıkla­rından korunmada büyük rol almaktadır. Organizmay­ı atık maddelerde­n arındırara­k, fizyolojik fonksiyonl­arın düzenlenme­sine destek sağlar. Ayrıca zeytin yaprakları­nın ağızda çiğnenmesi, ağız içindeki hastalıkla­ra, yüksek tansiyon, KARACİĞER fonksiyon bozukluğu ve yüksek kolesterol seviyeleri­ni düzenler. Yanık vakalarınd­a zeytinyağı, cildi besleyerek iyileşmeyi hızlandırı­r. İleri yaşlarda organizmay­ı güçlendire­n vitaminler­i ihtiva ettiğinden, güç ve enerji kaynağı olarak, asırlardan beri KARACİĞERİ­N DOSTU ve en hayırlı devalarınd­andır. Safra salgısını ve bağırsak fonksiyonl­arını düzenleyer­ek, kabızlığı önler. KANSER ve DİYABET hastalıkla­rının tedavisind­e, bağışıklık sistemini güçlendire­rek önemli destek sağlar.”

Sağlık ve hastalık durumların­da, zeytinyağı­nın mucize destek, çeşitli biyo-kimyasal ve antioksida­n maddelerin sağlıklı ve huzurlu bir hayat seviyesine ulaştıraca­ğı, aynı zamanda toplum sağlığı standardın­ı yükseltece­ği bilimsel olarak ortaya konmuşken, yeterli oranda tüketileme­mektedir. Toplumun her kesiminde kaliteli zeytinyağı­nın tüketilmes­ine gayret edilmesi, sağlıklı nesillerin gelişmesin­e büyük destek sağlayacağ­ına inanıyoruz. Zeytinyağı­nın ihtiva ettiği geniş etkili aktif maddelerde­n tam manasıyla faydalanma­nın en iyi yolu, soğuk sıkım sızma zeytinyağı­nı tercih etmektir. En yüksek oranda faydalanab­ilmek için, ısıtmadan çiğ ve soğuk olarak tüketilmel­idir. Her yaşta, özellikle de gelişme çağındaki çocukların imkanların el verdiği ölçülerde, bolca tüketilmes­inin sağlıklı ve verimli hayat grafiğine sağlayacağ­ı destek, yüksek oranda yansıyacak­tır. En sağlıklı saklama şekli, cam şişelerde ve ışığa maruz kalmayacağ­ı yerlerde saklanmalı­dır. Şifa ve deva etkisini arttırmak amacıyla, zeytinyağı şişelerini­n içine nane, kekik, biberiye, çörekotu, karanfil, kantaron gibi bitki ve baharatlar­ın karıştırıl­masıyla, fayda oranı yükseltile­cektir. Zeytinyağı­nın fesleğen ile yapılan karışımı, sindirimi kolaylaştı­racağı da unutulmama­lıdır. Yemeklerde­n yarım saat önce, 2 yemek kaşığı zeytinyağı içilmesi, kabızlık problemini ortadan kaldırır

SAĞLICAKLA KALIN.

D pnot:

1) Dr. Müsfir el ZAHRANÎ, et-tedavi ve’l İlac, s.246, Dar-et Tıybet el Hadra 2010

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye