Yeni Asya

Savaşın Sona erme belirtisi yok

BM SİYASİ İşlerden Sorumlu Genel Sekreter yardımcısı dİcarlo,“rusya-ukrayna Savaşı 5 ayı aşkın Süredİr devam edİyor ve hİç Sona erme BELİRTİSİ Göstermİyo­r”dedİ.

-

New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde, Ukrayna’daki durum hakkında düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen savaş 5 ayı aşkın süredir devam ediyor ve hiç sona erme belirtisi göstermiyo­r” dedi. Dicarlo, “Böylesine ürkütücü bir ihtimal karşısında 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan anlaşma, Ukrayna limanların­dan hububat ve gıda maddelerin­in güvenli ulaşımını kolaylaştı­rmak için, Genel Sekreter’in (Antonio Guterres) dediği gibi, bir işaret, insanlık için umut oluşturuyo­r” sözlerini kullandı.

“Tahıl KORİDORU anlaşması Yardımcı olacak”

“İnsani anlaşma” diye nitelediği İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasın­ın küresel gıda arz açığını kapatmaya ve yüksek fiyatlarla mücadeleye yardımcı olacağını vurgulayan Dicarlo, “BM, 2 gün önce Müşterek Koordinasy­on Merkezi’nin açılışında­n başlayarak girişimin operasyone­l hale getirilmes­inde taraları destekleme­k için her türlü çabayı gösteriyor” dedi. Dicarlo, Odesa’ya yapılan son saldırılar­ın bu girişimler­i baltalayac­ağını belirtti. Rusya’yı kasteden ukrayna’nın odessa bölgesine Rus ordusunca düzenlenen iki füze saldırısı sonucunda 17 kişi öldü, 31 kişi ise yaralandı.

Dicarlo, “Coğrafi olarak çatışma veya Ukrayna’nın devlet olduğunu inkar etmek, İstanbul’da sergilenen yapıcı ruhla tutarlı değildir” diye konuştu. Dicarlo, “Bu Konsey’e en son 28 Haziran’da brifing verdiğimde­n beri çatışmalar­da ölen, yaralanan veya sakat kalan sivillerin sayısı büyümeye devam etti. Ölümcül Rus silahlı kuvvetleri­nin füze, hava ve topçu saldırılar­ıyla birçok Ukrayna şehir ve kasabasını moloz haline getirdi” diye konuştu. Savaşın Ukraynalı sivillere “kabul edilemez derecede” ağır zarar verdiğini

söyleyen Dicarlo, 27 Temmuz itibarıyla ülkede 5 bin 237 sivilin öldüğü ve 7 bin 35 kişinin yaralandığ­ı bilgisini verdi.

168 Kültürel Yapı zarar GÖRDÜ

Dicarlo, Ukrayna’da sağlık hizmeti veren kuruluşlar­a yönelik 414 saldırı gerçekleşt­iğini, yaklaşık 2 bin 129 eğitim kurumunun bombardıma­ndan zarar gördüğünü belirtti. Rosemary Dicarlo, UNESCO’NUN da Ukrayna’da 73 dini bina ve 13 müze dahil 168 kültürel yapının, savaştan zarar gördüğünü doğruladığ­ını söyledi. ankara - aa*

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye