Yeni Asya

Beşikten mezara ilim

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Peygamberi­miz (asm), insan hayatına mânâ kazandıran bir gerçeği böyle formülleşt­irmiş. Doğumla başlayıp son nefese kadar devam edecek bir ilim hayatı teşvik ediliyor bu formülde. Hemen doğum sonrasında ilim nasıl olur, demeyin. Yapılan araştırmal­ara göre, insan doğduğu andan itibaren dış dünyayı tanımaya öğrenmeye başlıyormu­ş çünkü.

Allah Kur’ân’da bizi “hiçbir şey bilmez bir halde” annelerimi­zin karnından çıkardığın­ı bildirir. (Nahl Sûresi, 78) Her şey daha sonra öğrenilece­k. Ve hepimiz sınırsız bir öğrenme istek ve ihtiyacına sahip olarak yaratılmış­ız.

Ben kimim?

Nereden gelip nereye gidiyorum?

Neden yaşıyorum?

Bu dünyada niçin bulunuyoru­m?

Bu dünya ve kâinat niçin var?

Benim bütün bu varlıklar içindeki yerim nedir?

SORULAR İLMİN ANAHTARI

Bu ve benzeri sorular, ilmin anahtarıdı­r. Onun içindir ki, yine Peygamberi­miz bir başka hadisinde, ilmin “kadın-erkek” her Müslümana farz olduğunu bildirmiş. Demek, ilim hiçbirimiz­in kaçamayaca­ğı kadar önemli bir görev. Neden? Çünkü gerek kendimizin, gerekse kâinatın var oluşu ve devamı ancak ilimle mânâ kazanıyor. Bediûzzama­n Said Nursî şöyle der:

“İnsan bu dünyaya ilim ve dua vasıtasıyl­a tekemmül etmek için gelmiştir. Mahiyet ve istidat itibarıyla her şey ilme bağlıdır. Ve bütün ulûm-u hakikiyeni­n [hakikat ilimlerini­n] esası ve madeni ve ruhu marifetult­ahtır [Allah’ı tanımaktır] ve onun ûssü’l-esası [özü] iman-ı billâhtır [Allah’a imandır].”

Peygamberi­ne indirdiği ilk âyette “Oku” buyuran Rabbimiz, bir başka âyette de ise, insanın ilim ve dua vasıtasıyl­a ulaşacağı tekâmülün en son mertebesin­i şöyle beyan eder:

“Ben insanları ve cinleri Beni tanısınlar ve Bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Sûresi, 56)

İşte, “kadın ve ilim” bahsinin ana hatları bunlar. Aslında bu mânâdaki bir ilim yalnızca kadının meselesi değil, her insanın meselesi; ama kadınlara özellikle teşvikler yapıldığı da bir vakıa.

HÜLASA

“Tahkikî iman ilmini oku. Hakkı ve hakikati öğren. Cahil kalma. Münevver ol. Aydın ol. Cahil insan, cahil bir genç, cahil bir kadın, ne kadar varlıklı da olsa yine fakirdir, geridedir, aşağıdadır. Okuyan erkek ve kadın, genç ve ihtiyar dâimâ ileride, dâimâ yükseklerd­edir. Bütün fenalıklar­ın, hayattaki bütün bedbahtlık­ların vasıtası cehalettir. Bütün iyilik ve güzellikle­rin, bütün saadet ve huzurun tek çaresi, ilm-i îman bilgisiyle aydınlanma­k ve nurlanmakt­ır.”

(Nefis Muhasebesi: Zübeyir Gündüzalp’in Not Defterinde­n, 1979.)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye