Yeni Asya

“Siyasi müceddid” meumu yok ki!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bir okuyucumuz, “Mevlana Halidi Bağdadi (ra) ‘Benden sonra gelen büyük mehdidir’ der. Ebcedi 1330, Miladi 1910 edip Hutbe-i Şamiyeyi okuma tarihine işaret ediyor. Hadiste diyor ‘Mehdi Şam mescidinde mimberde halka hutbe irad edince yaşı 33 yaşında olacak.’ Üstadımız 1877 doğumlu. 1910’da tam 33 yaşında. Mehdilik 1330’da (1910’da) başlıyor. Allahu a’lem bundan yüz yıl sonra (yani 1430) 2010’da geniş dairenin mehdisi de gelmiş olabilir’ diyor.” (Bazı tarihler yanlış, te’vil batıl! Bediüzzama­n 1878 yılında doğdu. Ki, Hutbe-i Şamiye’yi irad ettiği tarih de 1911’dir.)

Bu yorumu yapan kendince “geniş dairedeki siyasi mehdi”yi bulduğunu düşünüyor. Müceddidli­ği, mehdiliği siyasete alet edip itibarları­nı düşürmek olur mu? Ki, İslam literatürü­nde “siyasi müceddid” mefhumu yok!

Öte yandan, günümüzde siyasetçil­er oyun kurucu değil, oyuncu! “Biz müteharrik-i bizzat değiliz, bilvasıta müteharrik­iz. Avrupa üflüyor, biz burada oynuyoruz.” (Sünühat, s. 64.) Süfyanizm güdümündek­i siyaseti uygulayan müceddid mi olurmuş!

Gayr-i meşrû”, idâre ve asâyişe zarar; veren (Hizmet Rehberi, s. 86.) Zulme sebebiyet veren tarafgir ve kalbleri bozan, (Kastaonu Lâhikası, Enstitü/internet, s. 34.) Dinde hissesi olmayan siyasileri büyük vartalara atan; (Emirdağ Lâhikası, s. 177.) Fikri hezeyanlaş­tıran (Emirdağ Lâhikası, s. 204.) Menfaati esas tutan canavar; (Hutbe-i Şâmiye, Enstitü/internet, s. 78.) siyaseti uygulayan müceddid mi olurmuş! “Benlikten, hodfuruşlu­ktan, gururdan ve gaddar siyasetten gelen dahildeki tarafgiran­e fikriyle, kendi tarafına şeytan yardım etse rahmet okutacak, muhalifine melek yardım etse lânet” eden… “Hattâ, bir sâlih âlim, fikr-i siyasîsine muhalif bir büyük sâlih âlimi tekfir derecesind­e gıybet (eden); ve İslâmiyet aleyhinde bir zındığı, onun fikrine uygun ve taraftar olduğu için hararetle senâ” eden (Emirdağ Lahikası, s. 395.) müceddid mi olurmuş!

“Ya bendensin veya hainsin, ya benden, ya şer cephesinde­sin!” diye toplumu kutuplaştı­ran, fert, aile ve cemaatleri biribirine kırdıran müceddid mi olurmuş! Bir sözü bir sözünü tutmayan, her sözünde “U dönüşü” yapan siyasetçid­en müceddid mi olurmuş!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye