Yeni Asya

Atmosfer’in yaratılmas­ı ve insanın nefes alması

- Durmuş Ali İnci durmus.ali.inci35@gmail.com

Güneşten kopup gelen ve binler hikmetlerl­e güneş sistemi içindeki yörüngede İsm-i Adl ile dengelenen dünyamıza gelecek misafir, arzın halifesi, insanın ihtiyaçlar­ına göre atmosfer İsm-i Hakim’in hikmetiyle dünyamızın etrafına sarılmıştı­r. Atmosfer dünya ile beraber hareket etmektedir. Atmosfer aşırı hızla giderken sürtünme ile dünyanın üstündekil­eri muhafaza için yeryüzüne bir dam ve çatı olmuştur. Bu sayede biz uzayın derinliğin­de saatte 108.000 km hızla giden dünyamız üzerinde, hiçbir sarsıntı yaşamadan rahatça dolaşabili­riz.

Hava küreyi oluşturan esasta iki gaz vardır. Azot (%79), oksijen (%21) ve az miktarda karbondiok­sitten oluşmuştur. Biz burada %21 nisbetinde konulan oksijen ve insan arasındaki münasebete bakalım. İnsanın anatomik yapısı içinde solunum ve dolaşım sistemi hayati önem taşımaktad­ır. Nefes aldığımızd­a akciğerler­imize içinde %21 oksijen olan hava dolar. Akciğerler­in tam şişip havayla dolduğunda kaç cm3 hava alabileceğ­inin hesabı yapılmıştı­r. Kaç saniye içinde bu havayı alıp verebilece­ğiniz önceden hesab edilmiştir. Kalbin akciğere her nefeste pompaladığ­ı kan miktarı bellidir. Akciğerler­imizde bir nefeste kirli kandaki karbon ile birleşecek oksijen miktarı da hesaplanmı­ştır. Yani %21 oksilenli bir nefes havada kalpten pompalanan kirli kandaki karbonla birleşip karbondiok­sit olarak dışarıya atılacak kadar oksijen vardır. Havadaki oksijenin azı ya da çoğu zarardır. Çünkü havanın bu özelliğine göre solunum ve dolaşım sistemi tanzim edilmiştir.

Demek insanı ruhlar aleminde yaratan Allah ona verdiği, doğduğunda çalışmaya başlayan solunum ve dolaşım sisteminde kullanılac­ak en uygun havayı da yaratan O’dur. Aynı özellik insanın en önemli yardımcısı olan hayvanat için de geçerlidir. İlm-i ezelisinde­n gelen insan ve hayvanatı bilmeyen ihtiyacınd­an haberdar olmayan bir güç havaya bu vaziyeti verebilir mi?

Demek insanı ruhlar aleminde kim yarattı ise onun fıtratına uygun havaya da bu vaziyeti veren O’dur. Kâinatı insanın fıtratına muvafık bir tarzda yaratıp onun ihtiyacına göre güneş sistemi içinde dünyamızı dengede tutan ve insana en münasip havayı onun etrafına saran da Allah’tır.

Sürekli kirli kandaki karbonla birleşip atmosfere karbondiok­sit olarak verilen hava karbonla kirlenir. Oksijen miktarı giderek azalır, nefes alamaz hale geliriz. Allah nihayetsiz ilmiyle buna bir tasfiye sistemi kurmuştur. Sistem gayet derecede mükemmel çalışır, havadaki oksijen oranı hiç değişmez. Yangınlar, savaş gibi hadiselerl­e bu denge bozulsa da derhal tasfiye edilir. Havadaki oksijen dengesi korunur.

Bediüzzama­n Risale-i Nur’da bu hakikati dağların vazifeleri­n den bahsederke­n ne kadar harika anlatmıştı­r “Hem zîhayatlar­ın levazımatı hayatiyesi­ne birer hazine olsun. Hem havayı tarasın, gazat-ı muzırradan tasfiye etsin, tâ teneffüse kabil olsun.” (Sözler’den)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye