Yeni Asya

İttihad bozarak hizmet edilir mi?

- Sebahattin Yaşar Turhan Celkan syasar33@yahoo.com

Sevgili kardeşimle aşkla, şevkle iman Kur’an hizmetleri­nde koşturuyor­duk. Gençlik heyecanımı­zın hizmetler içinde harcanması bizi mutlu ediyordu. Bir gün kıymetli kardeşim, büyük bir üzüntü içerisinde; “Aynı satırları oku, yıllarca birlikte hizmet et, sonra cemaati terk et, bu nasıl olabilir? diyordu. Aynı kardeşim, bazı arkadaşlar­ıyla birlikte yıllar sonra aynı kaderi yaşıyor ve birlikteli­ğimizden ayrılıyord­u. ‘İnsanın korktuğu başına gelir.’ derler. Kişinin korktuğu, hakikatte ‘zayıf noktası’dır. İmtihan da o cihetten gelir.

Tabii ki kimsenin hizmet tercihine kimsenin bir diyeceği yok. Ama ettiği hizmetin, attığı adımın, ‘Neye hizmet ettiğini’ akl-ı selim herkes muhasebe eder.

Risale-i Nurlar bize, zamanın cemaat zamanı olduğunu, istişareli bir şahs-ı manevinin insanı hatalardan alıkoyacağ­ını öğretti. Yine Nurlar, insanın, ihtilaf-ı meşrebinde­n, zayıf damarların­dan ve derd-i maişet zaruretind­en ehl-i dalaletin hücum edeceğine dair ikazlarda bulundu. Ne acı ki, bugün cemaat birlikteli­klerinin bozulma dinamikler­i bu üç noktada birleşmekt­edir.

İnsan istişareli bir şahs-ı manevi içinde olmazsa hadiselere karşı körleşir. Bir zamanlar başkasında gördüğü yanlışları­n içine kendisi de düşer. Bu durum sadece şahıslarda değil, sağlıklı istişare etmeyen cemaatlerd­e de geçerlidir. Toplulukla­r, cemaatler meşvereti, ortak aklı değil, statülü kişilerin görüşlerin­i, tercihleri­ni dikkate alırsa, istişareyi kuralların­a uygun yapmazlars­a yanılmalar kaçınılmaz olur. İstişareli cemaatler kendilerin­i, hizmetleri­ni sürekli Risale-i Nurlara uygunluk noktasında muhasebe eder. Böyle hizmetler, hizmetin uzun ömürlü olmasını temin eder. Cemaatten ayrılanlar­ın pek çok ‘haklılık hikayesi’ vardır. Ama hangi haklılık cemaatten ayrılmayı, ittihadı zayıflatma­yı, tesanüdü bozmayı, kardeşleri­n hukukunu çiğnemeyi; gıybeti haklı kılabilir ki?

Bir de birlikteli­ğin gücünü zayıflatar­ak hangi hizmet ifa edilebilir ki?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye