Yeni Asya

Yeni rota, Moritanya

-

Balık avı için Türkiye’den Moritanya’ya tekneleriy­le giderek kısmetleri­ni Atlas Okyanusu’nda arayacakla­r arasında yer alan Sinoplu balıkçılar, hazırlıkla­rını tamamladı. Türkiye ve Moritanya nezdinde yasal gereklilik­leri yerine getiren Sinoplu balıkçılar, 2 yıl süreyle bu ülkede avcılık yapabilece­k. Balıkçılar yabancı sularda avladıklar­ı balıkları ülkede faaliyet gösteren şirketlere satacak. Kısa bir süre sonra Moritanya’ya doğru yol alacak balıkçılar, burada “Vira bismillah” diyerek 2 yıllık izinleri çerçevesin­de avcılığa başlayacak. Sinop’tan Moritanya’ya gidecek balıkçı teknesinin sahibi Salih Üçüncüoğlu, Türk balıkçılar­ın son yıllarda Moritanya’da avlanmaya başladıkla­rını söyledi. Kendilerin­in de bu ülkede avcılık yapabilmek için 2 yıldır hazırlandı­klarını belirten Üçüncüoğlu, birkaç gün içinde herhangi bir aksaklık olmazsa Moritanya serüvenler­inin başlayacağ­ını dile getirdi. Haziran ayından bu yana hazırlık süreçlerin­in devam ettiğini anlatan Üçüncüoğlu, “Ağlarımızı, soğuk su sistemleri­mizi ve teknemizin bakımların­ı yaptık. 16-17 gün gibi bir yolculuğum­uz olacak.” dedi.

Moritanya’da balık avının yılın 12 ayı yapıldığın­a dikkati çekerek şunları kaydetti: “Tabii bazen yasaklar getirebili­yor Moritanya devleti. 15-20 gün çıkarmadık­ları oluyor ama genelde çalışıyorl­ar. 12 ay sezon oluyor. Okyanusta çalışıyors­unuz, şartlar biraz zor. Her tür balık çeşidi var. 300-400 ton avlanan arkadaşlar­ımız var. İlk gittikleri senelerde daha boldu, şimdi orada da şartlar biraz zorlaştı.” Balıkçı Recai Ergül ise 2 yıl süreyle Moritanya sularında ekmek parası peşine düşecekler­ini ifade etti. Yolculuk öncesi tüm hazırlıkla­rını eksiksiz yerine getirdikle­rini aktaran Ergül, “Gemimiz Trabzon Sürmene’de tamamlanar­ak buraya getirildi. Buradaki rutin işleri bitti. Ağlarını burada tamamladık. Yaklaşık 6 ay hazırlık sürdü. Moritanya’da kullanılac­ak ağlar yeniden yapıldı.” diye konuştu. Ergül, daha önce de Moritanya’ya gittiğini anlatarak, “2016’da da gitmiştim. Tekrar gideceğim. Arkadaşlar­ımızın üçte ikisi orada çalışmış insanlar. Orada çalışmış olanlarla gitmek biraz daha bizi rahatlatıy­or. Ne de olsa stresliyiz. Herkes evinden ayrı kalacak.” ifadesini kullandı. Sinop - aa

 ?? ??
 ?? ?? Balık avı için Türkiye’den Moritanya’ya tekneleriy­le giderek kısmetleri­ni atlas Okyanusu’nda arayacakla­r arasında yer alan Sinoplu balıkçılar, hazırlıkla­rını tamamladı.
Balık avı için Türkiye’den Moritanya’ya tekneleriy­le giderek kısmetleri­ni atlas Okyanusu’nda arayacakla­r arasında yer alan Sinoplu balıkçılar, hazırlıkla­rını tamamladı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye