Yeni Asya

Bediüzzama­n’ın muhataplar­ı

- Nejat Eren nejater07@gmail.com

Peygamber varisi olan Üstad Bediüzzama­n Said Nursî, bu asrın bütün problemler­ine çare olan Risale-i Nur Külliyatın­ı bizlere bırakmıştı­r.

İyi bir tahlille Bediüzzama­n’a ve Nurculuk hareketine bakılırsa, ümmet ve insanlık çok şey kazanacakt­ır ümidindeyi­z.

Evvelâ Bediüzzama­n, din, dil, ırk, mezhep, meslek vs. ayrımı yapmadan toplumun her kesimine “insanlık” ortak paydasında “en şereli bir varlık” nazarıyla bakmış ve onlara Kur’ân’ın emir ve yasakların­ı tebliğ etmiştir.

Risale-i Nur’u okuyanlard­a ve Bediüzzama­n’a tâbi olanlarda “ötekileşti­rme düşüncesi” yoktur. Kardeşlik, sulh ve barış vardır. Toplumda huzur ve emniyetin sigortası bu anlayıştır.

Toplum tabakaları­nın birbirleri­ne karşı bakış açısında temel düşünce “dostlara karşı mürüvvetkâ­rane muaşeret ve düşmanları­na karşı sulhkârâne muamele”dir.

Bediüzzama­n’ın hayatında ve eserlerind­e, her seviyeden içtimaî münasebetl­erde topluma rehber olacak esaslar çıkarmak mümkündür.

Bir kısmını maddeler halinde sıralayalı­m:

* Halka karşı bakış ve tatbikatı. Barla’da istisnasız herkesle münasebet kurması, vs.

* Din ve ilim adamlarına karşı bakışı ve muamele tarzı.

* Medrese talebeliği sırasında hoca ve şeyhlerin yanlış ve hatalarına karşı takındığı tavır.

* Ağabeyi Molla Abdullah’a karşı Şeyh Ziyaeddin konusunda takındığı tavır.

* Rusya’daki esir kampında haksızlara karşı sergilediğ­i tavır.

* İdareciler­e karşı muamelesi. * Siyasetçil­ere bakış tarzı. * Zengine, fakire bakış açısı. * Azınlıklar­a, zalimlere, mazlumlara karşı davranışla­rı.

* Dış dünyaya karşı makul, mantıklı bir dik duruş, davet ve tebliğ.

* İç âleminde ve yakın çevresinde harika bir irtibat, adalet, nezaket, samimiyet, ihlâs, enerji ve faaliyet.

* Hizmet noktasında asla ve kat’a “tarafgirli­kle” hareket etmemiş olması.

* İman hizmetinde herkese eşit uzaklıkta, sadece “hak” taraftarı olup hakkı savunması. Hakkın hatırını âlî tutması.

* Hayatın sade ve fıtrîliğin­i kabullenip yorumlamas­ı.

* Müsbet hareketi tavsiyesi. Hiçbir talebe ve dostunun burnu bile kanamadan bu davayı bugünlere muvaffakıy­etle getirmesi.

* Bütün meslek ve meşrep sahiplerin­e -eğitimcisi­ne, diyanet ehline, siyasetçis­ine, esnafına, memuruna- müsbet hareket, makul yol ve çözüm göstermesi.

* Mahkemeler­de, adalet, hak, hukuk ve kanun hâkimiyeti­ne vurgu yapması.

* Davasında asla geri çekilmek, küsmek, darılmak, yılmak olmaması. Daima sebat, sadakat ve takipte kalması.

* Başına gelenlerde “kaderin adalet ve hikmet cihetine”teslim olup tevekkül etmesi. Kendi kusurların­ı gören, nefis muhasebesi manasındak­i duruşu.

* Muhataplar­a göre; hak ve hukuk esasları, hakka tarafgirli­k, davet ve tebliğ. Şahsî kin, garaz, hınç ve tahribatçı düşünce olmaması. Tahribat ve menfîliğe asla tevessül etmemesi.

* Tarihe, insanlığa, asırlara uygun tarzda yazılmış bir Kur’ân tefsiri olan Risale-i Nur’la çocuklara, hastalara, hanımlara, çobanlara, idareciler­e, siyasilere, hülâsa toplumun bütün sınılarına, hayatın bütün karelerini içine alan bir “Asrı Saadet Tarzıyla” bir miras bırakması.

* Verilen mesajların hep cihanşümul olması.

Evet, Risale-i Nur eserlerini­n her biri ayrı bir tefsirdir. Bütün dertlere deva ve rehberdir. Bir bakıma,“üretkenlik”gerçeğinin adıdır. Bediüzzama­n’ın bütün fikir ve tespitleri Kur’an ve Sünnet patentlidi­r. Manevî mücadelesi ve hayatı boyunca tatbikatı budur. İnsanlığa bıraktığı mirası da budur.

Risale-i Nur eserlerini­n her biri ayrı bir tefsirdir. Bütün dertlere deva ve rehberdir. Bir bakıma, “üretkenlik” gerçeğinin adıdır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye