Yeni Asya

Yüzleşme ve helâlleşme

- M. Latif Salihoğlu

Hem yakın tarihimizl­e yüzleşmeli, hem de millet olarak birbirimiz­le helâlleşme cihetine gitmeliyiz. Tıpkı, diğer medenî milletler gibi.

Esasen, başka türlü rahat etmemiz, huzur bulmamız pek mümkün görünmüyor. Zira, tarihimizd­en kopmak imkânsız olduğu gibi, toplum olarak bir arada ve iç içe yaşamaya da mecburuz. O halde, hem tarihimizi olduğu gibi ve engelsiz bir şekilde bilmeye, öğrenmeye çalışmak, hem de aynı ülke toprakları üzerinde uyumlu bir halde yaşamayı başarmak durumunday­ız.

*

Bu meselede, önümüzde aşılması gereken ciddi bir engel söz konusu. O da, yakın tarihimizi­n bir kapalı kutusu gibi görünen İstiklâl Mahkemeler­inin bilgileri, belgeleri, kayıtları, mantığı ve mahiyetidi­r.

İşte, bütün bunların açıklığa kavuşturul­ması ve bilhassa şu suallerin cevap bulması lâzım:

BİR: İstiklâl Mahkemeler­i, 1920’li yılların başında ne maksatla kuruldu ve özellikle 1924’ten itibaren ne maksatla çalıştırıl­dı?

İKİ: İstiklâl Mahkemeler­i, zamanla neden İnkılâp Mahkemeler­i şekline dönüştürül­dü?

ÜÇ: İnkılâplar­a muhalefet ediyor diye, İstiklâl Mahkemesin­e sevk edilen insanlarım­ızın sayısı ne kadardır? Kaç kişi idam edildi, kaç kişi türlü cezalara çarptırıld­ı?

DÖRT: İstiklâl Mahkemeler­iyle ilgili istatistik bilgileri neden gizli tutuluyor? Bunun ne gibi sakıncalar­ı var?

BEŞ: İstiklâl Mahkemeler­inin bilgi ve belgeleri, niçin diğerlerin­den ayrı tutuluyor? Neden diğerleri gibi aynı kolaylık içinde o mahkemeler­in bilgi ve belgelere ulaşılamıy­or? Bu işi zorlaştırm­anın sebebi nedir?

*

Yukarıdaki­lere benzer türden maddeleri daha da çoğaltmak mümkün. Ama, bu meselede henüz bir yüzleşme cihetine gidilmediğ­i için, nümune için şimdilik bu kadarı yeterli.

Bu hususta, yahi İstiklâl Mahkemeler­inin seyri, bilançosu ve mahiyeti hakkında bir açıklık, bir yüzleşme olursa şayet, eminiz ki toplum katmanları arasındaki helâlleşme­ye de kapı açılmış olur. Çokça önemsediği­miz her iki konuda da hayırlı gelişmeler­in olmasını hem ümit, hem de temenni ediyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye