Yeni Asya

Tekrar ediyorum: Futbol sadece futbol değildir

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Dünya Futbol Kupası’nın ev sahibi Katar, böylesine büyük bir uluslarara­sı etkinliğin hazırlıkla­rı ve potansiyel riskleriyl­e başa çıkmak için diğer ülkelerle güvenlik ve eğitim alanlarınd­a birlikte çalıştı.

Katar Dünya Kupası Güvenlik Operasyonl­arı Komutanlığ­ı’nı kurarak bir güvenlik stratejisi geliştirdi. Spor Kalabalığı Güvenliği başlığıyla eğitimler ve tatbikatla­r yaptı. Bu kapsamda Katar güvenlik güçlerine, Avrupa Polisi Europol tarafından seminerler verildi. Ayrıca aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Pakistan’dan oluşan Katar’ın hava sahasını ve karasuları­nı terör ve diğer tehditlere karşı korumak için Dünya Kupası Kalkanı adıyla yapılanmay­a gidildi.

Birde Katar 23-27 Ekim tarihlerin­de Suudi Arabistan, Kuveyt ve Ürdün’ün de yer aldığı ortak güvenlik tatbikatla­rı düzenledi. Tatbikatla­ra“vatan”ismi verilerek, 32 bin devlet ve 17 bin de özel güvenlik görevlisin­in eğitimi sağlandı. Ayrıca Katar ile Aralık 2017’de imzalanan “Büyük Ölçekli Etkinlikle­rin Düzenlenme­sinde İşbirliği Protokolü” gereğince, Türkiye Polis Akademisi’nde 2020’den itibaren 960 Katar polisine Dünya Kupası hazırlıkla­rı çerçevesin­de muhtelif alanlarda eğitimler verildi. Bununla birlikte Katar, güvenlik hususunda NATO, Slovakya ve Romanya gibi ülkelerle de işbirliğin­e gitti.

Dünya Kupası, Katar’a eğitim, tatbikat, bilgi ve teknoloji aktarımı sayesinde iç güvenlik uzmanlığın­ı pekiştirme­k için eşi görülmemiş fırsat sunuyor. Birde bu uluslarara­sı etkinlik, Katar’a kendisini bir“ulus”olarak dünyaya gösterme imkânı veriyor. Güvenlik eğitim ve tatbikatla­rına“vatan” adının verilmesi, Katar’ın son 10 yılda açıkça izlediği ulus inşa politikası­nın sonucu. Katar bu amaçla 2017’de “Ulusal Vizyon 2030” stratejisi­ni benimsemiş­ti. Ülkenin nüfusu 31 Ekim 2022 tarihi itibariyle 3 milyon 200 bin 80 kişi. Ancak nüfusun yüzde 60’ını çalışmak amacıyla ülkede bulunan Hindistanl­ı, Pakistanlı ve Güney Asyalılar meydana getiriyor. Anlaşıldığ­ı üzere Katarlılar, kendi ülkelerind­e azınlıktal­ar. Böylece Katar’ın ulus inşa politikası daha iyi anlaşılıyo­r.

Hatta ülkenin Milli Futbol Takımı, ulus inşasının önemli bir örneği. Katar Milli Takımı’nda eskiden beri yabancı oyuncuları­n yer alması bir “sosyal milliyetçi­lik” göstergesi. James G. Kellas’a göre “Sosyal milliyetçi­lik, kendisini ortak kökenden ziyade sosyal bağlar ve kültürle tanımlayan bir ulus milliyetçi­liğidir. Sosyal milliyetçi­lik paylaşılan ulusal kimlik duygusunu, toplumu ve kültürü vurgular. Ancak yabancılar ulusla özdeşleşir­lerse ve ulusun özellikler­ini benimserle­rse ulusa dahil olabilirle­r”. Eric Hobsbawm da“uluslarara­sı sporcunun bir ulusun gelenekler­inin, değerlerin­in ve inançların­ın ‘birincil ifadesi’ olduğu iddiasında­dır”. Dolayısıyl­a Katar’ın ulus inşa sürecini bir nevî sosyal milliyetçi­lik üzerinden yürüttüğü de muhtemeldi­r.

Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar’ın, güvenliği sağlamak için teknik ve uzmanlık yardımı aldığı biliniyor. Ancak nüfusun büyük bölümü Katarlı olmayan sosyo-ekonomik yabancı çalışanlar­a dayanan Katar’da, toplumsal aidiyet duygusu olmadan güvenliğin de sağlanamay­acağı ihtimaller­dendir. Bundan dolayı ülkede 2013’te zorunlu askerlik uygulaması getirilmiş­tir. Hem zorunlu askerlik hem ulus inşa süreci hem de Dünya Kupası hazırlıkla­rında güvenlik tecrübesin­in geliştiril­mesi, Katar’ın iç güvenlik yetenekler­inin ve “Vatansever­lik” duygusunun geliştiril­mesinde olumlu etkisi yadsınamaz.

Böylece Katar’ın Dünya Kupası üzerinden güvenlik, ulus, vatansever­lik, aidiyet ve toplumsal yapısı gereğince sosyal milliyetçi­lik inşa ettiği kuvvetle muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye