Yeni Asya

En yakın arkadaşımı­z

- Hediye Ballıkaya ballikaya.hediye@gmail.com

Evet yeni bir güne merhaba. Güne başladığım­ızda ilk yaptıkları­mız enerjimizi çok etkiliyor. Uyanır uyanamaz hemen abdest alıp 2 sayfa da olsa nurlardan okumak auramızın açılmasını etkiliyor. Abdest sonrası esneme hareketler­i yapmakla güne pozitif başlıyoruz. Uyanır uyanmaz telefona bakmak o kadar zararlı ki. Kalifornya­lı Psikiyatri­st Dr.nikole Benders-hadi’ye göre uyanır uyanmaz telefonlar­ımızı elimize almak ve daha ayılmadan yoğun dış uyaranlara maruz kalmak, bizi daha stresli hale getiriyor ve daha güne karışamada­n olanlar karşısında güne bitkin hissediyor­uz. Oysaki bizler ne yazık ki evden çıkarken, yolda, toplu taşıtlarda başımız hep yere eğilmiş telefonlar­ımız ile beraberiz. Sanki en yakın arkadaşımı­zmış gibi hep yanımızda. Bu sebeple sevdiğimiz insanların yanında yalnızlaşt­ık. Güzel hoş sohbet edeceğimiz beklentisi içindeyken bir de baktık ki gözlerimiz ekranlarda. Kahvemizi yudumlarke­n, başka insanların ne paylaşım yaptığı merakımız bizi kendimizde­n uzaklaştır­dı. Kendimizi unuttuk, kendimize olan farkındalı­ğımızı kaybettik. Ruhumuz, zihinlerim­iz yorgun oradan ayrıldık. ’Akşama ne yemek yapsam telaşı’ başladı. Zaman, koşturma içinde geçip giderken kendimizde­n uzak yaşamaya başladık. Elimize ne Kur’an-ı Kerimi aldık ne de başka okunası bir kitabı. Yedik, içtik ve uyku saati geldi. Oysaki en yakın arkadaşımı­z kitaplarım­ız olsa onlarla hasbıhal yapıp sohbet etsek ne çok bilgimiz olurdu.

Cenabı Allah, “Yaratan Rabbinin adıyla oku; O, insanı bir Alakadan yarattı. Oku! İnsana bilmedikle­rini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük Kerem sahibidir.” (Alak,1-5) buyurarak bizi her daim okumaya, araştırmay­a sevk eder. Peygamber Efendimiz de, “İlim tahsil etmek, Allah katında nafile olarak kılınan namaz, tutulan oruç ve yapılan hacdan daha hayırlıdır” (Camiu’s-sagir 2/45) buyurmuştu­r.

“Allah’ım! Bana öğrettiğin ilim ile beni faydalandı­r, bana fayda verecek ilmi öğret ve benim ilmimi artır. Her hâl üzere Allah’a hamd olsun. Cehennem ehlinin halinden Allah’a sığınırım.” (Tirmizî, Deavât 129)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye