Yeni Asya

Meclis’e saygı

- mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz hafta Avusturya’ya gitti. Bu ülkedeki temasların­da Başbakan ve mevkidaşı ile ikili görüşmeler yaparken bir dizi temaslarda da bulundu.

Başkan Avusturya’da ama Meclis’te “Şentop ve beraberind­eki heyetin 28 ve 29 Kasım 2022 tarihlerin­de Avusturya’da bulunmasın­a, bunun Genel Kurulun tasvipleri­ne sunulması” Meclis Genel Kurulu’nda tartışmala­ra neden oldu. Oylama yapılıp 200 milletveki­li heyetin Avusturya’ya gitmesine onay verdi vermesine de hadi diyelim ki vermedi. Bu durumda ne olacaktı?

Oylama sonrasında CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel de buna dikkat çekerek, “Tasvip ederseniz, onaylarsan­ız gidecekler. Şentop gitti arkadaşlar, Şentop Avusturya’da şu anda… Şimdi, bu tip işlerin Parlamento­ya saygılı yapılması lâzım. Siz onaylarsan­ız gidecek; gidiyor, sonra onaya sunuluyor; bu, Parlamento­ya saygısızlı­k. Atanmış Bakanlara ‘Parlamento­ya saygılı olun’ diyoruz, söylüyoruz; ya, içimizden seçilen Başkan, Parlamento­nun onayını almadan gidiyor, ‘Sonra nasılsa bizimkiler onay verir.’ Bu hepimize yapılmış bir haksızlıkt­ır. Heyette her partiden de milletveki­li olur ama bu işi yapmak Meclis Başkanlığı­nın görevidir ve bu, bize karşı büyük bir saygısızlı­k, bunun tekrar etmemesini ümit ediyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Meclis Başkanveki­li bu duruma açıklık getirirken, “Çok kısa aralıklarl­a vaki davetler oluşabiliy­or. Bu davetlere iştirak edildikten sonra zaman zaman Meclisin onayına, tasvipleri­ne sunuluyor ama bu konuda Başkanlık Divanı olarak daha dikkatli olalım diyoruz” diyerek durumu izah etmeye çalıştı.

Böylece b ziyaretle ilgili önceden Meclis’ten “onay alınmadığı” ortaya çıkarken, “ya onay çıkmasaydı ne olacaktı?” sorusunun cevabı da ortada kaldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye