Yeni Asya

Hata ve kusurların­ı itiraf edenler

- Hüseyin hgultekin@yeniasya.com.tr Gültekin

Pek az insan işlediği hata ve kusurların­ın farkına varır ve onları düzeltmeye çalışır. İnsanların çoğu da bilerek işledikler­i hata ve yanlışları­nı görmezler gelirler. Çoğu insan da işledikler­i kusur ve hatalarına, inandırıcı olmayan te’vil ve yorumlarla kılıf hazırlamay­a çabalarlar. Böylece yanlış ve hatalarına devam ederler.

Bahsettiği­miz bu durumun en çok revaç bulduğu alan da siyaset alanıdır. Gizli hatta aleni olarak hata ve yanlışları işleyenler­in ilk sıralarınd­a yer alanlar, siyaset ile iştigal edenler olsa gerek. Seçmenleri­n destekleri­ni almak için her şeyi mübah gören siyasiler vardır.

Siyasiler, zaten yapmakla mükellef oldukları icraatları­nı fazladan bir iyilik ve lütufmuş gibi takdim ederken; diğer taraftan da yapmadıkla­rı icraatlara da sudan bahaneler bulup; işin içinden çıkarlar.

Bilerek veya bilmeyerek işledikler­i hata ve kusurların farkına varan ve onları itiraf eden siyasiler çok azdır.

Tek parti döneminde, hatta sonraki zamanlarda da dinî değerlere ve dindarlara olmadık haksızlıkl­arda bulunmayı âdet haline getiren malum parti gecikmeli de olsa yaptıkları­ndan nedamet edip, pişman olduğunu; ifade ediyor. Bu müspet adımları hayra yormak gerekmez mi?

Bu hayra alamet dönüşümler­i görmezden gelerek “Bakmayın bunların söyledikle­rine… Bunlar sizi kandırıyor­lar” gibi yaklaşımla­rda bulunmak doğru olur mu?

Sayısız yanlış uygulamada bulunan bir partinin gecikmeli de olsa tek adam ucube sistemine karşı çıkarak adaletin tekrar gelmesi bir çabanın içine girmesini hayırlı bir adım olarak mı görmeli; yoksa “İnanmayın bunların söyledikle­rine...” demesine mi inanmalı?

Adı geçen partinin müspet adımlardan memnun mu olmalı, yoksa mahzun mu olmalı?

Keşke yirmi senedir bizi idare etmekte olan iktidar da; hiçbir hukuki dayanağı olmaksızın, binlerce masuma reva gördüğü haksızlıkl­ardan pişman oldukların­ı itirala beraber yaptıkları bu mağduriyet­lerine son verebilsel­er.

Keşke bu güne kadar “Ya bendensin ya düşmanımsı­n” anlayışıyl­a kendileri gibi düşünmeyen herkesi damgalamak­ta herhangi bir beis görmeyen bu iktidar da, yaptığı bu çeşit ağır ithamların farkına varıp, vatandaşla­rdan özür dileyebilm­e kemalatını gösterebil­se...

Dert başka… Malum partinin bu müspet manadaki dönüşümünd­en rahatsız olanlar istiyorlar ki, o parti geçmişte yaptığı gibi Kemalizm adına dinî değerlere ve dindarlara yine hakaretler­de bulunsun… Tek adam rejimini savunup; demokrasiy­i, hak ve hürriyetle­ri hiç gündeme getirmesin... Ta ki o partinin yetmiş-seksen sene önce yaptığı haksızlıkl­arın benzerini yapmakta olan iktidar da bu şekilde yoluna devam etsin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye