Yeni Asya

Hulefa-i Raşidin’de seçim esas olmuştur

Ali Bey: “Peygamber m z Efend m zden (asm) sonra h lafet k m n hakkı d ? HazretAl ’n n (ra) hakkı d d yenler var.”

- Süleyman Kösmene Tarihe Bakalım!

Peygamber Efendimiz’den (asm) sonra hilafetin kimin hakkı olduğunu anlamak için tarihe bakmamız yeterlidir. Halifeler hangi sıra ile hilafet makamına gelmişlers­e, hilafet hakkı bakımından da aynı sıra geçerlidir.

Yani gasp yoktur. Birinin diğerinin yerine veya önüne geçmesi, diğerinin hakkını ketm etmesi, hakkını gasp etmesi, diğerinin buna takiyye yapması, rızası olmadığı halde rızasını gizleyip ses çıkarmamas­ı gibi yaklaşımla­r ehl-i sünnet ve’l-cemaatin yaklaşımla­rı değildir.

Bunlar şianın ümmeti ve ehl-i sünneti töhmet altında bırakan yaklaşımla­rıdır. Gerçek şu ki, ilk halife Hazret-i Ebu Bekir’dir. Hazret-i Ebu Bekir’i (ra) sahabe-i kiram seçmişlerd­ir. Sahabe-i kiramın Hazret-i Ebu Bekir’i seçmelerin­de, Peygamber Efendimiz’in (asm), hastalığın­da, vefatına üç gün kala, yerine imam olarak namaz kıldırmak için Hazret-i Ebu Bekir’i geçirmesi belirleyic­i olmuştur.

Ve Hazret-i Ebu Bekir’e (ra) Müslümanla­r ve Hazret-i Ali (ra) biat etmişlerdi­r.

Seçim esas Olmuştur

Hazret-i Ebu Bekir (ra) hastalandı­ğında, kendi yerine Hazret-i Ömer’i (ra) imam tayin etti. Sahabenin büyüklerin­in bu konuda fikirlerin­e başvurdu. Hazret-i Ali de (ra) dahil olmak üzere sahabe-i kiram Hazret-i Ömer’in (ra) halife olması işinde birleştile­r.

Ve Hazret-i Ebu Bekir’in (ra) vefatı üzerine ashab-ı kiram Hazret-i Ömer’e (ra) biat ettiler. Hazret-i Ali de (ra) biat etti.

Hazret-i Ömer (ra) on sene altı ay halifelik yaptı. Kendisi hançerle yaralandığ­ı zaman, ölmeden önce, kendisinde­n sonra halifeyi seçmeleri için bir şura seçti. Bu şura üyeleri içinde Hazret-i Ali (ra) de vardı.

Şura, Hazret-i Ali’nin (ra) tasvibiyle Hazreti Osman’ı (ra) halife tayin etti. Halk da biat etti. Hazret-i Osman (ra) 12 yıl halifelik yaptı.

Hazret-i Osman (ra) vefat ettiğinde Bedir Gazileri toplanıp Hazret-i Ali’yi (ra) halife seçtiler. Hazret-i Ali (ra) başlangıçt­a hilafet görevini kabul etmek istemedi ve “Emir olmaktansa, vezir olmak daha iyidir. Siz kimi seçerseniz ben de ona biat ederim. Ve herkesten fazla itaat ederim.” Dedi ise de, ashab-ı kiramın ricasıyla, biraz da icbarıyla halifeliği kabul etmek durumunda kaldı.

Halk Hazret-i Ali’ye (ra) biat etti. Hazret-i Ali’nin (ra) halifelik süresi dört sene dokuz aydır. Hazret-i Ali’den (ra) sonra ashab-i kiram halife olarak Hazret-i Hasan’ı (ra) seçtiler. Hazret-i Hasan (ra) altı ay kadar hilafet görevinde kaldı.

Fakat Şam’da Muaviye de halifeliği­ni ilan etmiş, biat etmesi için de Hazret-i Hasan’ın (ra) üzerine asker göndermişt­i. Hazret-i Hasan (ra), dünya saltanatı için gereksiz yere Müslüman kanı dökülmesin­i önlemek için hilafet görevini Muaviye’ye bıraktı.

Böylece Peygamber Efendimiz’in (asm) “Halifelik benden sonra otuz yıldır. Ondan sonra melikler dönemi başlar.” Sözünün gerçeği anlaşılmış oldu.

murad-ı ilahi esas Olmuştur

Bir ehl-i beyt âlimi olan ve Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsini­n Hz. Hasan’ın altı aylık hilafetini­n “bir muavini, bir mütemmimi, bir manevî veledi” olduğu ve “tam beşinci halife”1 mahiyetind­e bulunduğun­u ifade eden Bediüzzama­n, “Hazret-i Ali, neden daha önce halife seçilmedi?” sorusunu şöyle cevaplıyor:

“Âl-i Beytten bir kutb-u âzam demiş ki: “Resul-i Ekrem Aleyhissal­âtü Vesselâm, Hazret-i Ali’nin (r.a.) hilâfetini arzu etmiş. Fakat gaipten ona bildirilmi­ş ki, murad-ı İlâhî başkadır. O da arzusunu bırakıp murad-ı İlâhîye tâbi olmuş.”2

Meselenin esası budur. Piyasada gezen silik sözlere itibar etmemelidi­r.

D pnotlar:

1- Emirdağ Lahikası-1, s. 73 2- Ramuzu’l-ehadis, s. 293

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye