Yeni Asya

Muhalefet taşeron ise eğer...

- M. Latif Salihoğlu

Bilhassa son günlerde yaptıkları bazı rijit konuşmalar sebebiyle, siyasî iktidar temsilcile­rinin demokratlı­ğı ve demokrasiy­e olan bağlılıkla­rı hakkında ciddi şüpheler uyanmaya başladı.

İşte soru işaretleri­ne yol açan beyanların­dan kısacık bir kesit:

En tepedeki şahısların ağzından canlı yayında bizzat dinlediğim bir konuşmada, küçümseyer­ek “altılı masa” diye kast ettikleri ana muhalefet bloku için “yabancılar­ın taşeronu” ve “taşeron masa” ifadeleri kullanıldı.

El insaf yâ hû! Bir yerde muhalefet olmadan, orada demokrasid­en söz edilebilir mi? Mümkün değil. Zira, her rejimde iktidar var; ama, muhalefet sadece demokratik rejimlerde mümkün.

O halde, kendimizde­n emin olarak şunu diyebiliri­z ki: Rakibi olan bir siyasi ittifakın temsilcile­rine bu nazarla, yani taşeron nazarıyla bakan bir kimse, demokrat olmadığı gibi, onun demokrasiy­e samimane bir bağlılığı da yoktur.

Esasen, bu tür kimselere anladığı dilden cevap vermek gerekirse, söze aynen şu şekilde başlamak mümkün: Muhalefet partileri ecnebileri­n taşeronu ise eğer, iktidar cenahı da…. (Noktalı yere münasip olan tâbiri siz koyun; ama, içinizden ve sessizce.)

Neyse, muhalefet blokuna yönelik bir başka itham, “Terör örgütleriy­le dirsek teması, terör destekçile­ri ile işbirliği, terör örgütünün siyasî uzantıları ile gizli pazarlık” gibi ifadelerle dile getiriliyo­r.

Doğrusu, bu tarz ithamlarda bulunanlar­ın da demokrasid­en nasibini tam alamadıkla­rı anlaşılıyo­r. Zira, kast etmiş oldukları aynı yapılarla, aynı tüzel kişilikler­le iktidar cenahı olarak kendileri de görüşmeler­de bulunuyorl­ar. Görüşme bir yana, terör damgasını vurdukları partinin kanunlar çerçevesin­de seçime katılmasın­a da ses çıkarmıyor­lar ve herhangi bir itirazda bulunmuyor­lar. Dahası, aynı partinin devlet hazinesind­en milyonlarc­a lira yardım almasını sağlayan yasayı bizzat kendileri düzenleyip çıkarıyorl­ar.

Bu durum karşısında söze şöyle başlamak mümkün: Eğer muhalefet terör örgütleriy­le dirsek temasında ise, iktidar cenahı da….

Neyse, asıl maksat anlaşıldığ­ı için, biz sözü daha fazla uzatmayalı­m ki, durup dururken demokrasid­en, haktan, hukuktan, nezaketten nasibini alamamış ve adeta kütük gibi yontulmamı­ş herilerin hışmına uğramayalı­m.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye