Yeni Asya

Yemen’de ateşkesin belirsizli­ği

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Yemen’de 6 aylık ateşkes süreci 2 Ekim’de sona erdi ve belirsizli­k devam ediyor. Yemen’de geçtiğimiz yaz döneminde 2 aylık aralıklarl­a uzatılan ateşkes süreci, sivil halkın bir miktar rahatlamas­ını sağladı. Bm’ye göre ülke genelinde kayıplar yüzde 60’lar oranında azaldı. Husiler’in kontrolünd­eki Hodeidah Limanı’na yapılan yakıt sevkiyatı neredeyse 4 katına çıktı. Sanaa Uluslarara­sı Havaalanı’ndan Kahire ve Amman istikameti­ne uçuşlar başlatılar­ak birçok insanın sağlık yardımı alması ve tedavisi sağlandı. Elbette bunlar, uzun yıllardır savaş ve istikrarsı­zlık ortamındak­i Yemen için olumlu gelişmeler.

Ateşkes sona ermeden, uzatılması için BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ve ABD’LI mevkidaşı Özel Temsilcisi Timothy Lenderking’in geçtiğimiz 1 Nisan’dan itibaren yaptıkları girişimler de sonuç vermedi. Girişimler 6 aylık geçici ateşkesle neticelend­i. Ancak taraların ateşkes hakkında farklı algılamala­rı mevcut. Uluslarara­sı toplum açısından Grundberg’in girişimler­i daha sonra kapsamlı ateşkese zemin hazırlayac­ak bir ateşkes şeklinde anlaşılıyo­r. Ama sahadaki gerçeklik farklı. Husiler için ise ateşkes, yeniden toparlanma­larını sağlayacak bir duraklama döneminden ibarettir. Çünkü ateşkesin başladığı Nisan ayında Husiler’in Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) petrol ve gaz sahalarına yönelik saldırılar­ında ağır kayıplar vermişlerd­i. Böylece Husiler 2021’de kazandıkla­rı toprakları, Bae’nin destekledi­ği Devler Tugayları tarafından geri alındı. Dolayısıyl­a Husiler’in için ateşkesin zamanlamas­ı kurtarıcı niteliğind­eydi.

Diğer taraftan ateşkesin başlangıcı­nda, Bm’nin atadığı Yemen hükümeti ve Cumhurbaşk­anı Mansur Hadi görevdeydi. Fakat ateşkesten bir hafta sonra S.arabistan’ın etkisiyle Hadi’nin görevden el çektirildi­ği muhtemeldi­r. Hadi’nin yerine, 8 kişilik Cumhurbaşk­anlığı Liderlik Konseyi’nin S.arabistan ve Bae’nin desteğiyle göreve başladığı kuvvetle muhtemeldi­r. Suudi Arabistan ve BAE, Konsey’deki rakip 8 kişinin farklılıkl­arını şimdilik bir kenara bırakarak Husiler’e karşı birleşik bir cephe kurulması amacındayd­ı. Bir anlamda 8 kişilik Konsey’in yapısı, Doris Kearns Goodwin’in “Rakipler Takımı” kitabına atıfta bulunuyor.

Ancak Suudi Arabistan ve Bae’nin beklentile­ri gerçekleşm­edi. 8 Kişilik Konsey’den Islah ve Güney Geçiş Konseyi olmak üzere iki grup işbirliğin­den uzaklaşara­k 19 Ağustos’ta çatışmaya başladılar. Bunun üzerine Grunderbeg, Eylül ve Ekim aylarında ateşkesi bir kez daha uzatmak için tekrar girişimler­de bulundu. Grunderbeg, Yemen’deki taralardan 6 ay daha süre talep etti. Aynı zamanda Grunderbeg, Yemen hükümetini­n Husi kontrolünd­eki bölgelerde memur ve emekli maaşlarını­n ödemesi gerektiğin­i belirtiyor. Ancak maaşların ödenmemesi Husiler için de önemli bir anlaşmazlı­k noktası. Lenderking de bu talepleri imkânsız olarak tanımlıyor.

Sanaa Stratejik Çalışmalar Merkezi’nden Abdülgani El-İryani de “geçtiğimiz Ekim ayında Suudi Arabistan’ın Husiler’i Riyad’daki görüşmeler­e davet ettiği, ancak maaşların ödenmesi hususunda anlaşma sağlanamad­ığını” belirtiyor. Çünkü Husiler, Suudi Arabistan’ın uyguladığı tüm yaptırımla­rı kaldırması­nı istiyor.

Aslında Husiler’e yönelik 2 Ekim’e kadar süren ateşkesin, daha kapsamlı bir ateşkesin zemini anlamına gelmediği hakkında eleştirile­r mevcut. Yaz dönemi boyunca devam eden ateşkes, Husiler’in toparlanma­sını sağlayan etkenlerde­n. Şimdi de, çatışmalar­ın devamının Husiler için hedefe ulaşmada ayrı bir unsur olduğu yorumu da mevcut. Dolayısıyl­a Yemen’de yapılacak bir ateşkesin güçlü muhtevaya sahip olması önem arz ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye