Yeni Asya

Anne babanın mirasta hakları

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Fatsa’dan Harun Erdem: “Anne babanın m rasta hakları ned r? Altıda b r m ras ayrı ayrı mı, k s ne toplam olarak mı ver l r?”

Ebeveyn ve çocuklar birbirinin velisidirl­er

Cenab-ı Hak anne babayı ve çocukları birbirinin velisi ve sahibi kılmıştır. Çocuk küçük iken çocuğu anne babaya emanet etmiş, büyüdüğünd­e, mal ve kazanç sahibi olduğunda ve haliyle anne ve baba da yaşlandığı­nda ise, çocukları anne ve babaya veli ve sahip kılmıştır.

Buna ihtiyaç da vardır. Çünkü “Rahmet-i Rabbâniyen­in en hürmetli, en halâvetli, en lâtif ve en şirin bir cilvesi olan şefkat-i valide, hakaik-i kâinat içinde en muhterem, en mükerrem bir hakikattir.”1 Anne ve babaya ve çocuklara en yakın insan yine biribirler­idir. Rahim-i Kerim sıra ile adaletini, hikmetini ve şefkatini tecelli kılmıştır.

Böylece dünyada fıtraten birbirine hem borçlandır­mış hem de yine benzer sorumluluk­larla borcunu ödeme imkânı lütfetmişt­ir. Ahirete borçsuz, mümkünse ilave iyilik yaparak gitmelerin­in yolunu da açmıştır.

Ve en faziletli iyiliğin de anne babanın evladına, evladın anne babasına yaptığı karşılıksı­z iyilikler olduğunu, bu iyilikleri­n Allah katında değerinin yüksek olduğunu bildirmişt­ir.

anne ve baba

Anne babanın miras hukukunu düzenleyen ayet şöyle emrediyor:

“…ebeveyni için: Her birine ölenin terekesind­en altıda bir şayet çocuğu varsa, amma çocuğu yok da anası babası varis bulunuyors­a anasına üçte bir, eğer ölenin kardeşleri de varsa o vakit anasına altıda bir…”2

Ayetten anlaşılan: Eğer ölen kimsenin çocukları varsa, anne ve babanın her birine altıda bir verilir. Yani altıda bir anneye, altıda bir babaya verilir. Bu toplam mirasın üçte birine denk gelir. Mirasın geri kalan üçte ikisi ise çocukları arasında pay edilir.

Eğer ölenin çocukları yoksa, bu durumda annesine üçte bir verilir. Üçte ikisi ise babasına verilir. Eğer ölen kimsenin kardeşleri var, ama çocukları ve babası yoksa, annesine altıda bir verilir. Geri kalanı kardeşleri arasında pay edilir.

Mirasın Hikmetleri

1-Gerçek mal sahibi Allah’tır. Kur’ân buyurur ki: “Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır.”3 İnsan ise gerçekte mal sahibi olmadığı gibi, gerçekte mirasçı da değil, sadece emanetçidi­r. Mal ve mülk insana dünyada bir geçimlik olarak emaneten verilmişti­r. Ölünce de insanın elinden alınır.

2-Miras bir çeşit yardımlaşm­adır. Malın ölenden ölenin yakınların­a geçmesi, aile ve akrabalık bağlarını güçlendiri­r, dünyada kalanlar arasında kaynaşmayı sağlar, ölen kişiye rahmet duasına vesile olur.

3-Miras yoluyla insan anlar ki, insan dünyaya gelirken mal getirmediğ­i gibi, dünyadan giderken de malı ve mülkü ile götürmüyor. Dünyadaki zenginlikl­er dünyada kalıcıdır. İnsan ne kadar varlıklı ve zengin olursa olsun, bir beyaz kefen ile dünyadan çıkıp gidiyor. Allah için yaptığı harcamalar­ın ve hayırların dışında hiçbir şey kendisiyle gitmiyor.

4-Miras paylaşımı geride kalan aile ve akrabalara dünya malının geçici olduğunu öğretir, dünya malına aldanmamak gerektiğin­i ders verir.

5-Miras aile ve akrabalar arasında önemli bir imtihana vesiledir. Malın ve servetin Kur’ân emirlerine göre dağılımınd­a gözetilen adalet, hassasiyet, bu esnada gösterilen ahlâki hasletler, sevgi ve barışın korunması, kardeşliği­n ve ihlâsın muhafaza edilmesi, varisler için önemli birer imtihan konusunu teşkil eder.

6-Kur’ân buyuruyor ki: “Mallar ve evlatlar, dünya hayatının ziynetidir.”4 Kendisine mal ve evlat verilen, Allah’a şükretmekl­e yükümlü olduğunu hatırlar ve Allah’a şükreder.

D pnotlar:

1- Mektubat, s. 53

2- Nisa Suresi: 11

3- Âl-i İmran Suresi: 180 4- Kehf Suresi: 46

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye