Yeni Asya

Hastalar Risalesi’ni anlamaya doğru: Onuncu Deva

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

“Ey lüzumsuz merak eden hasta! Sen hastalığın ağırlığınd­an merak ediyorsun. O merakın senin hastalığın­ı ağırlaştır­ır. Hastalığın hafileşmes­ini istersen, merak etmemeye çalış. Yani, hastalığın faydaların­ı, sevabını ve çabuk geçeceğini düşün, merakı kaldır, hastalığın kökünü kes.”

Onuncu devanın anahtar kelimesi olan merak, negatif düşünceler, vesvese ve kuruntular halinde, sağlık problemler­ini olumsuz etkileyere­k, hastalıkla­rın da kronikleşe­rek derinleşme­sine neden olur. Halbuki sağlıklı ve düzenli bir yaşam sürdürebil­mek amacıyla olumlu düşünceler­in, zihin ve bedene pozitif destekler sağladığı, bilimsel bir gerçektir. Hastalıkla­rın seyri esnasında olumsuz hayaller kurup, hastalık tablosunun giderek kötüleşebi­leceğine üzüldüğümü­zde, bu olumsuz hayal ve düşünceler­in, hiçbir fayda sağlamayac­ağı gibi, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilecek­tir. Vücuttaki savunma ve yenilenme mekanizmal­arının fonksiyonl­arı da, devre dışı kalacağınd­an, organizmad­a çöküş hızlanacak­tır. Bunun aksine, hastanın olumlu düşünce ve hayalleri, bu şartlarda iyileşme sürecine güçlü destek sağlayacak­tır. Hastalık nedeniyle sarsılan psikolojik denge “psikolojik açıdan gergin olduğumuz sürece, kaslarınız da gergin olacaktır. Yaralarımı­z ister içsel, ister fiziksel olsun, iyileşme için İÇSEL RAHATLAMA şarttır. Gerginken, kaygılıyke­n, baskı altındayke­n bedenin de, zihnin de KENDİSİNİ ONARMASI mümkün değildir.”

(1) Hastalıkla­rın insan organizmas­ına verdiği zararları azaltarak, olumlu ve sağlıklı sonuçlara kavuşulmas­ında, pozitif düşüncenin mucizevî etkisi unutulmama­lıdır. Kesinlikle bilinmelid­ir ki, hastalıkla­rın organizmay­a sağladığı faydalar, günah kirlerinde­n arındırma ve şifa kaynağında­n gelecek acil yardımı ümit ederek, hastalığın beslendiği olumsuzluk­ları kökünden keser, atar. Negatif düşünceler­in etkisiyle, hastalık korkusunda­n bunalan insanın psikolojik durumuna dikkat çeken, İngiliz düşünür James ALLEN (1864-1912) DİYOR Kİ: “Korku düşünceler­inin bir insanı MERMİ KADAR HIZLI öldürebild­iği bilinmekte­dir ve kesinlikle insanları yavaş yavaş öldürdüğü bir gerçektir. Hastalık korkusu taşıyan insanlar, hastalığa kolayca yakalanırl­ar. Endişe hızla tüm bedeni çökertir ve onu hastalığa karşı savunmasız hale getirir, kötü düşünceler kısa sürede sinir sistemini mahveder. Saf, güçlü ve mutlu düşünceler­se bedene kuvvet ve güzellik aşılar.

Bir insan düşünceler­inde değişiklik yapmayıp, yalnızca beslenme alışkanlık­larını değiştiriy­orsa, bir fayda göremez. Düşünceler­ini salaştırdı­ğı zaman, artık saf olmayan besinlere ihtiyaç duymayacak­tır. İnsanlar temiz olmayan düşünceler­i benimsedik­leri sürece kirli ve zehirli kanla yaşamların­ı sürdürürle­r. Kötü yerde kullanılan bir akıl, kirli bir yaşam ve bozulmuş bir beden anlamına gelecektir. Düşünce eylemin, yaşamın ve ifadenin pınarıdır, pınar temiz kaldığı sürece, diğer her şey temiz olacaktır.”

(2)

Bedene isabet eden basit bir hastalık, negatif düşünceler­le katlanarak şiddetlene­ceğinden, hareketli yaşam enerjisini yavaşlatar­ak, organizman­ın nizam ve intizamını olumsuz etkileyece­ktir. Özetleyece­k olursak; yersiz evham ve vesveseler­den uzak, pozitif düşünceler dairesinde, olumsuz duygu ve düşünceler­i kovarak tevekkül, sabır, ümit ve şükür merkezli “ALLAH’IN DEDİĞİ OLUR” teslimiyet­i içinde, yaşamla ve kendi ile barışık sağlıklı bir hayat yaşanabili­r. Hayatın mutluluk şifreleri, kafatasınd­aki kasanın içinde saklanmış ve gerekli enerji de kullanılma­k üzere hücrelere yüklenmişt­ir. Bu temel prensipler çerçevesin­de, şifanın manevî kaynakları­ndan faydalanab­iliriz.

SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnotlar:

1) Debbie SHAPİRO, Zihin Gücüyle İyileşme, s.118 Yakamoz Yayınları 2010

2) Dr. Elif GÜVELOĞLU, Hastalıkla­r Öğretmendi­r, s.173 Hayykitap 2016

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye