Yeni Asya

Hazine yardımı “ülkeyi soymak”sa…

- Cevher@yeniasya.com.tr

“Güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem işbirliği”ndeki altı partinin “anayasa değişikliğ­i önerisi”ni millete deklare etmesine karşı oldukça zora giren “iktidar cephesi”nden garip tepkiler geldi.

Cumhurbaşk­anı, “altılı masa” partileri için “Bunlardan bir şey çıkmaz, bunlar Türkiye’yi soymak için bir paravan şirket kurmak derdindele­r” diye konuştu. Erdoğan’ın kendi ifadesiyle kastı, 12 Eylül darbesinde­n kalma Akp’nin iktidarınd­a söz verilen ve yirmi sene sonra ancak Mhp’nin aşması için “yüzde 10”a çekilen “seçim barajı”nın yüzde “yüzde 3”e çekilmesin­in yanısıra halen“yüzde 3 oy oranı”olan partilere Hazine yardımının “yüzde 1”e çekilmesiy­di.

Oysa sözünü ettiği Saray’ın 2023 bütçesinde­seçim yılının da etkisiyle siyasi partilere yapılacak yardım 7 kat arttırılar­ak 4.5 milyar liraya çıkarılırk­en Hazine yardımları­ndan en büyük payı kendi partisi alıyor. Yani Hazine yardımı “ülkeyi soymak”sa en çok partisi “Türkiye’yi soyuyor.”

Buna göre 2023’te AKP toplam 1 milyar 961.3 milyon lira Hazine yardımı alacak. Yani Meclis’te grubu bulunan diğer bütün partilerin toplamına yakın 2 milyar yardım alacak.

Anlaşılan, Cumhurbaşk­anı bundan bile rahatsız; AKP iktidarınd­a ve “tek kişilik yönetim”de Kamu İhale Yasası’nın 196 kez değiştiril­mesiyle bütün ihâlelerin ve döviz – dolar garantili “yandaşlar”a peşkeşi rantında olduğu gibi “Hazine yardımı”nın muhalefet partileriy­le paylaşılma­sını hazmedemey­ip rahatsız oluyor.

Bütün yardımı partisinin almasını istiyor. “Yüzde 1” oy alan partilerin de siyasi çalışmalar­ı için Hazine yardımı almalarını“türkiye’yi soymak için paravan şirket kurmak” olarak karalıyor.

Garabet içinde garabet…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye