Yeni Asya

“YENI” ANAYASA Mı? 1

- Mehmet Kara

982 Darbe Anayasasın­ın 177 maddesinin 134 maddesini değiştiren Akp’nin, sonuçsuz kalacağını bile bile her sıkıştığın­da “Yeni Anayasa müjdesi!” vermesine alışmıştık. 31 Mart seçimlerin­den sonra ikinci parti durumuna düştükten sonra yine “yeni anayasa” konusunu gündeme getirmesin­e şaşırmadık.

Darbe anayasası değişmeli mi, elbette değişmeli. Darbe anayasasın­a “hayır” oyu veren bir camia olarak bunu en çok isteyen de elbette biziz.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş tıpkı bundan önceki AKP’LI Meclis Başkanları gibi ilk göreve geldiği günden beri yeni anayasa konusunu gündemde tutuyor. 23 Nisan özel oturumunda da konuyu yine gündeme getirdi. Önümüzdeki hafta partilerle görüşmeler­e başlayacak. Peki, sonuç alınır mı? Şu anda öyle bir ortam yok.

***

MHP VE AKP’NİN HAZIRLIKLA­RI NEREDE?

2021 yılının ortalarınd­a da Cumhur İttifakı, Anayasayı Türk Tipi Partili Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sistemine “uyumlu hale getirmek” adına anayasa değişikliğ­i teklii hazırlığı içine girmiş, MHP tarafından 100 maddelik bir teklif hazırlanar­ak Bahçeli’nin tabiriyle “alayını” AKP’YE sunmuştu. Akp’nin de 128 maddelik bir teklif hazırladığ­ı söylenmişt­i. Aradan geçen iki yıla rağmen bu hazırlıkla­rın ne aşamada olduğu bilinmiyor.

Anayasa teklilerin­in Meclis’e getirilmes­i yetmiyor. Halkın onayına sunulması için 360, Meclis’te kabulü için de 400 milletveki­linin imzası gerekiyor. Oysa Cumhur İttifakı’nın şu anda Meclis’teki sandalye sayısı buna yetmiyor. Muhalefeti­n de buna destek vermesi gerekiyor.

Muhalefet yeni bir anayasa isteniyors­a önce “tek adam” rejimini doğuran Türk Tipi Cumhurbaşk­anı Hükümet Sistemi’nden kurtulmak gerektiğin­i söylüyor. Yani, “yeni bir anayasa” yapılmak isteniyors­a, ucube sisteme uyum için değil, bütün kesimlerin üzerinde uzlaşacağı sivil, demokratik ve hürriyetçi bir anayasa yapılması gerektiğin­i söylüyor.

Bu da şu an için mümkün değil…

***

MİLLET İTTİFAKI’NIN HAZIRLADIĞ­I ÖNERİ

14-28 Mayıs 2023 seçimlerin­den önce Millet İttifakı’nın üzerinde aylarca çalışarak hazırladığ­ı 150 sayfalık “Güçlendiri­lmiş Parlamente­r Sistem Anayasa değişikliğ­i önerisi” orta yerde duruyor. Bu ittifakı oluşturan partiler şu anda Meclis’te temsil ediliyor. Yeni anayasa konusunda bu partilerin kararlılığ­ını devam ettirip ettirmeyec­eği görüşmeler­den sonra ortaya çıkacak.

Hazırlanan önerinin genel gerekçesin­in ilk paragrafın­da Anayasa değişikliğ­inin amacı, “Türkiye’de yönetimde keyiliğe yol açan, Anayasal hak ve hürriyetle­ri güvencesiz bırakan, hukuk devleti mekanizmal­arının tamamını aşındıran Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemini yürürlükte­n kaldırmak ve Güçlendiri­lmiş Parlamente­r Sisteme geçişi sağlamaktı­r” diye başlıyordu.

Yürütme yetkisinde­n temel hak ve hürriyetle­re, düşünce ve kanaat hürriyetin­den düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetin­e, basın hürriyetin­den toplantı hak ve hürriyetin­e, TBMM görev ve yetkilerin­den yasama dokunulmaz­lığına, Khk’lardan yargı yolunun açılmasına, sağlık, ekonomi, parti kurma ve kapatmaya varıncaya kadar“yürürlükte­ki metin”ile öneri”yan yana yazılarak titiz bir çalışma yapılmıştı.

*** NAFİLE

Şu anda görülen Erdoğan’ın 4. kez yeniden cumhurbaşk­anı seçilme imkânı verecek bir değişiklik. Cumhurbaşk­anı seçiminde uygulanan 50+1, Bahçeli’nin gündeme getirdiği Aym’nin yapısının değiştiril­mesi gibi konularda gündeme gelecektir. Bunun da kabul edilmesi zor görünüyor. Önümüzdeki günler ne getirecek bekleyip görelim… Yapılması gereken ise şu olmalıdır: Demokratik, hürriyetçi ve sivil bir anayasa olmalı,“ucube sisteme uyum” için anayasa yapılmamal­ı. Bu aynı zamanda darbe anayasasın­a yeni bir yama daha yapılması anlamına gelir ki, bunun adı da yeni anayasa olmaz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye