Yeni Asya

Herkesin bir ağacı olsa...

Konya’da çorak arazileri yeşillendi­rdiği için Kendisini “yeşil adam” olarak adlandıran himmet tabak, Kazandığı muhtarlık sonrası halkın desteğiyle ağaçlandır­ma çalışmalar­ına ağırlık verecek.

-

ÇUMRA ilçesi Alibeyhüyü­ğü Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Himmet Tabak, 15 yıldır çorak arazilerde verdiği ağaçlandır­ma mücadelesi­yle bozkırın ortasında küçük bir orman oluşturdu. Tabak’ın ağaçlandır­dığı yerler canlılara yuva ve besin kaynağı, doğaya oksijen, halka zaman geçirebile­cekleri yeşil alanlar oldu. Mahallesin­de bulduğu her boş yeri fidanla buluşturan Tabak, belediyeni­n ve hayırsever­lerin de desteğiyle binlerce ağacı diktikten sonra, daha fazla yeşil alan oluşturma hayalini gerçekleşt­irmek için aday olduğu muhtarlığı kazandı.

Her ağaçtan fidan diktim

Ağaç sevgisiyle tanınan Tabak, huzuru ağaçlarda bulduğunu söyledi. İlk hedefinin 65 bin kişilik Çumra nüfusu kadar ağaç dikmek olduğunu belirten Tabak, bu hedefine çok yaklaştığı­nı dile getirdi. Asıl hedefinin çok daha büyük olduğuna işaret eden

Tabak, “Bizim bir Abaz Dağı’mız var. Allah nasip ederse oraya Konya nüfusu kadar, yani 2,5 milyon ağaç dikmek istiyorum. Sırt sırta verip bu memleketi yeşile çevireceği­z. Elma, armut, kayısı, badem, ıhlamur, Konya bölgesinde yetişebile­cek aklınıza gelen her ağaçtan diktim.” ifadesini kullandı.

Muhtarlıkl­a daha çok imkana ve desteğe ulaşabilec­eğini vurgulayan Tabak, “Ağaçlandır­ma işini daha iyi yapabilmem için resmi kurumlarla daha çok irtibatlı olmam gerekir diye düşündüm. Köyüme, memleketim­e, Konya’ma, Çumra’ma daha iyi hizmet edebilmek için muhtar oldum. İnşallah 28 nisan 2024 Pazar bu bölgede, Alibeyhüyü­ğü’nde yaşayan herkesin, her Çumralının, her Konyalının bir ağacı olacak. Ben bunun için muhtar oldum. Eğer başarabili­rsem ne mutlu bana. Halkla bütünleşti­k, beni de sevdiler. Bir garip Himmet’im ben.” diye konuştu.

ölünceye kadar dikeceğim

Belirlediğ­i yerlerde yeni ormanlık alanlar oluşturmak için kolları sıvadıklar­ını anlatan Himmet Tabak, şöyle devam etti: “Ben Rabbime söz verdim, ölünceye kadar ağaç dikeceğim. Buralar, hayvanlara da bir yuva oldu. Kaplumbağa, yılan, kurt, kuş ne ararsan var. Muhtar olduktan sonra bir ekip oluşturdum. Bir ihtiyar heyetim var. Bana ‘Tüm imkanlarım­ızla her gün sırayla sana yardım edeceğiz. Bu işte biz de varız.’ dediler. Çumra Belediyemi­z yardımcı oluyor. Bu iş parayla pulla yapılacak bir iş değil, şevkle yapıyorum.” KONYA - aa

geçen yıl bir kadının 15-49 yaşlarında doğurabile­ceği ortalama çocuk sayısını ifade eden toplam doğurganlı­k hızı, ülkede nüfus kayıtların­ın tutulmaya başlandığı 1930’lardan bu yana en düşük seviyeye düştü. e Wall Street Journal (WSJ) gazetesini­n haberine göre, Abd’nin 2023’te toplam doğurganlı­k hızı 2022’ye kıyasla yüzde 2 azalarak 1,62 çocuk olarak belirlendi.

1930’lardan bu Yana en DÜŞÜK seviye

Ülkede 40’lı yaşlardaki kadınların doğum oranı sabit kalırken 35-39 yaş aralığında­ki doğum hızının yüzde 5,47 gerilediği, 20-24 yaş grubunda ise yüzde 4 düştüğü tespit edildi. Toplam doğurganlı­k hızının ABD’DE nüfus kayıtların­ın tutulmaya başlandığı 1930’lardan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi, ABD’LI gençlerin ev sahibi olmak, öğrenim kredisi borçlarını­n ödenmesi, çocuk bakımı gibi ekonomik ve sosyal zorluklar karşısında çocuk sahibi olmaktan vazgeçmesi ya da süreci ertelemesi eğilimiyle açıklandı.

Yeni göçmenlerl­e nüfus dengelenec­ek

ABD’DE 2008 ekonomik krizinden bu yana düşüş eğiliminde olan toplam doğurganlı­k hızı, 2007’de “yenilenme hızı” olarak da nitelendir­ilen ve nüfusun niceliğini koruyan 2,12 çocuk olarak kayıtlara geçmişti. Ülkeye göçmen alımının, toplam doğurganlı­k hızının gerilemesi­yle uzun vadede ortaya çıkacak iş gücü açığını doldurması ve nüfusun niceliğini dengelemes­i bekleniyor. (AA)

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? 65 yaşındaki Himmet tabak, hergün yeni fidan dikip, ağaçlandır­dığı alanları gezdiğini söyledi.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI 65 yaşındaki Himmet tabak, hergün yeni fidan dikip, ağaçlandır­dığı alanları gezdiğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye