Yeni Asya

“LÂILÂHE ILLÂLLÂH DEDIKTEN SONRA NIÇIN KATLETTIN?”

- $!* ,)+ #(* ' (

İnsan hayâtı, en kıymetli hazînedir. Bu yüzden kâinat çarkı bu hazîneyi ve bu hayatı korumak için çalışıyor. Her şey hayâta hizmet ediyor. Çünkü insan hem eşref-i mahluk ve hem de Allâh’ın nakş- âzamıdır. Onda Esmâ-i Hüsnâ tecellî ediyor.

Hele bir de mü’min ise onun değeri daha da yüksek ve daha değerlidir. Kalbinde îman olan kimse Allâh katında îmansıza göre daha kıymetli ve fazîletlid­ir. Kalbde îman gizli olduğundan, şeriat zâhire göre hükmeder. Bir insan, namaz kılıyor ve kelime-i tevhidi açıktan söylüyorsa, bu kimse müslüman sayılır. Peygamberi­miz (sav) Üsâme bin Zeyd’i cihâda gönderdi.

Sabah vakti düşmanla karşılaştı­lar. Düşman bozguna uğratıldı ve mağlup oldu. Bu arada Mirdas İbn-i Nehîk isimli bir çobana rastladıla­r. Mirdas bunları görünce,“lâilâhe illallah”dedi. Kelimei tevhîdi söyleyen kişi müslüman kabul edilir. Buna rağmen Üsâme, kargısı ile Mirdas’ı öldürdü. Koyunların­ı da ganîmet olarak aldı. Medîne’ye varıldığın­da olayı duyan peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem, pek üzüldü ve çok kızdı ve; “Ey Üsâme! Bu adamı “Lâilâhe illallâh”dedikten sonra niçin öldürdün? diye sordu.

Üsâme de, “Ölümden korktuğu için söyledi!” dedi. Peygamberi­miz de, “Kalbini yarıp baktın mı da korkudan olduğunu anladın!” dedi.

Üsâme şöyle diyor: Resûlullah, “Niçin öldürdün?” sorusunu hiç durmadan tekrar ediyordu. Nihâyet ben, “Keşke bugünden önce müslüman olmayaydım, dedim.”

Üsâme’nin pişman olup yalvarması üzerine, peygamberi­miz onun için istiğfarda bulundu ve bir köle âzad etmesini emretti. Bu olay üzerine Nisâ sûresinin 94. âyeti nâzil oldu ve Cenâbı Hak şöyle buyurdu:“size selâm veren ve müslümanlı­k şiârını gösteren kişiye “sen mü’min değilsin” demeyin!

Îman, islâm, istikâmet, ilim, hilm, müsbet hareket, Kur’ân ve sünnet üzere kalınız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye