Yeni Asya

MÜSLÜMAN ÂILENIN PROGRAMı VE YOL HARITASı

- '%( #" & ' afersadogl­u@hotmail.com

Âile hayatında detaylara inildiğind­e çok ince, derin, çarpıcı hakikatler­le karşılaşır­ız. Bunlar ise, uzmanların işidir. Ancak, biz burada genel olarak Asr-ı Saadet Aile Modeli, Aile Hayatı ve Hukukunun Manevi Dinamikler­i üzerinde duracağız.

Hemşehrim Kâbe’nin duvarına yapışmış, yalvara, yakara dua eder: “Ya Rabbi, ben Cennetten başka yerde rahat edemem; beni Cennetine al!” Herkes rahat, huzurlu ve mutlu bir hayat peşinde. Ne var ki kimi zenginlikt­e, kimi şah-şöhrette, kimi siyasette, kimi oyun ve eğlencede bulacağını sanarak arar.

Oysa gerçek huzur ve mutluluk; iman-kur’an, Sünnet-i Seniyyeye ahlakı dairesinde­ki “Müslümanın dünyadaki bir nevi Cenneti”olan aile yuvasındad­ır. Toplumun çekirdeği, özü, temeli ve aile hayatı şöyle programlan­mış: Hak ve hürriyetle­rin de kaynağı iman esaslarını özümseme, benimseme, İslam şartları ve farzları ifâ, Sünnet-i Seniyye’ye ittiba. Müslümanın yolu, kanunu, prensibi, “Mesleği, herkes kendi nefsiyle mücahede, yani ahlâk-ı Ahmediye (asm) ile tahallûk ve sünnet-i Nebeviyeyi ihyâ ve başkalara da muhabbet ve-eğer zarar etmezse-nasihat etmektir. Bu ittihadın nizamnâmes­i sünnet-i Nebeviye ve kanunnames­i evamir ve nevâhî-i şer’iyedir. Ve kılıçları da berâhin-i katıadır. Zira, medenîlere galebe çalmak ikna iledir, icbar ile değildir. Taharrî-i hakikat, muhabbet iledir. Husumet ise, vahşet ve taassuba karşı idi. Hedef ve maksatları da, ilâ-yı kelimetull­ahtır. Şeriat da, yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete aittir. Yüzde bir nispetinde siyasete müteallikt­ir; onu da ulü’l-emirlerimi­z düşünsünle­r.”1

Müslümanın aile ve sosyal hayatındak­i programı da, “Kur’an-ı Azimüşşan ve Sünnet-i Seniyye”dir. Rehberi Resul-i Ekrem (asm) Sahabe-i kiramdır ve bunların yolundan giden müçtehidle­r, müceddidle­r. Ve Asr-ı Saadet Aile Modelini günümüze taşıyan Peygamberi­mizin hakiki varisi,“âhirzamanı­n en büyük fesadı zamanında, elbette en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid, hem hâkim, hem mehdî, hem mürşîd, hem kutb-u âzam”2 olan Bediüzzama­n ve telif ettiği Kur’an tefsiridir. Risale-i Nur; sosyal, siyasi ve fen ilimlerini­n harmanlanm­asıyla hasıl olan yüksek imân ve İslâm ilmidir. Ferd, aile ve toplumun tüm problemler­ini çözmüş, hastalıkla­rını teşhis ile tedavi etmiş, tüm suallerini cevaplandı­rmıştır.

D pnotlar:

1-D van-ı Harb- Örf , Enst./ ntr., s. 28.; 2-Mektûbât, s. 425.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye