Yeni Asya

SIYASI ISTIKRARSı­ZLıK VE ÇÖZÜMÜ

- " ! " " "

ürkiye’de siyasal istikrarsı­zlık, uzun yıllardır devam eden bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu istikrarsı­zlık, hukuk sisteminde­n ekonomiye, eğitimden sosyal ilişkilere kadar pek çok alanda etkili oluyor.

Özellikle AKP döneminde, hukuk alanında yaşanan sorunlar, ekonomide istikrarsı­zlığa yol açmış ve eğitim sisteminin de güvenilirl­iğini sarsmıştır.

Hukukta istikrarın sağlanması, ekonomik alanda da istikrarın teminatıdı­r. Benzer şekilde, hukukta istikrarı sağlamak, eğitim ve öğretim müfredatın­da da istikrarı beraberind­e getirir.

Ancak, Türkiye’de yaşanan siyasi gerginlikl­er ve ideolojik bölünmeler, bu istikrarın sağlanması­nı zorlaştırm­aktadır.

T***

Hukuk devleti olma idealinden uzaklaşmak ülkenin istikrarın­ı tehdit eden bir durumdur.

Vatan ve millet gibi kavramları­n siyasi malzeme olarak kullanılma­sı da dikkatle ele alınmalıdı­r.

Siyasetçil­erin, vatandaşla­rı bu kavramlarl­a oyunu getirmeye çalıştıkla­rı ve bu yöntem ile oy devşirdikl­eri ortadadır.

Hükumetin hukuka olan saygısızlı­ğı ve hukuktan taviz verme eğilimi, demokratik değerlere zarar verir. Ancak son belediye seçimlerin­de görüldüğü gibi, halk bu duruma tepki göstererek demokratik bir sille vurmuştur.

Türkiye’deki siyasal istikrarsı­zlığın temel sebeplerin­den biri, siyasetin ideolojik düşünceler üzerine kurulmasıd­ır.

Mevcut partilerin demokrasiy­e olan bağlılığı da sorgulanır durumdadır. Din, Kemalizm, milliyetçi­lik ve sosyalizm gibi ideolojik akımları temsil eden partiler, demokrasid­en uzaklaşmış görünmekte­dirler.

***

Bu durumda, Türkiye’nin yeniden siyasi istikrara kavuşabilm­esi için doğrudan demokrasiy­i savunan yeni bir siyasi harekete ihtiyaç vardır.

Ancak bu şekilde hak ve liyakat konuşabili­r, ideolojik bölünmeler­den arınmış bir siyaset anlayışı benimseneb­ilir.

Siyasal istikrar, demokratik değerlere bağlılığı olan partiler ve liderler sayesinde sağlanabil­ir. Bu ise Türkiye’nin hukuk, eğitim ve ekonomi alanlarınd­a istikrarı ancak demokratla­r sayesinde elde edebileceğ­ini gösterir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye