DEWA'S new au­di­to­rium is de­signed to play with the senses

IRD De­sign’s lat­est project, the new DEWA au­di­to­rium has a dy­namic de­sign that plays with the senses

Design Middle East - - Contents -

IRD De­sign was as­signed the au­di­to­rium project for DEWA be­fore the struc­ture was even built. Ev­ery place re­quires a dif­fer­ent and a unique de­sign. For the new au­di­to­rium project for DEWA, IRD De­sign en­vi­sioned this au­di­to­rium as a dy­namic area to con­vey a feel­ing of dy­nam­ics as found in the rip­ple of wa­ter, and the cir­cu­lar pat­tern it rep­re­sents. Indu Varanasi, ar­chi­tect and founder of IRD De­sign, says: “We wanted to cre­ate dif­fer­ent feel­ings through­out the chang­ing sce­nar­ios such as the wel­come area, the wait­ing room, the pre­sen­ta­tion hall, and lastly the exit.”

The au­di­to­rium for DEWA was as­signed to the IRD De­sign be­fore the struc­ture was even built. So, the de­sign team car­ried out some ini­tial stud­ies to en­sure that the au­di­to­rium was fit for pur­pose. Varanasi ex­plains: “We wanted to make sure that ev­ery­thing is fine be­fore start­ing off with the de­sign process. Our ini­tial anal­y­sis in­cluded, test­ing the sight lines and there­fore we had to work closely with the ar­chi­tects and struc­tural en­gi­neers to mod­ify the bal­cony lev­els for beam clear­ances, the re­moval of col­umns to en­sure vis­ual sight lines which re­sulted in chang­ing the con­crete struc­ture to a steel struc­ture.”

Varanasi says: “The floor­ing car­pet is clev­erly used to dif­fer­en­ti­ate the seat­ing ar­eas and the cir­cu­la­tion ar­eas. The cir­cu­la­tion car­pet is treated with a gra­da­tion of blues go­ing into greys; the same blues are picked up in the rear of the au­di­to­rium and its ceil­ing. When the space is com­pletely lit with all the in­ter­nal lights, the au­di­to­rium glows in a blue tone, which grad­u­ally changes as the stage set­ting changes from blue to white."

Spread over the three floors the lob­bies cater to var­i­ous ac­tiv­i­ties tak­ing place within. Giv­ing them more pur­pose be­sides form­ing hy­brid zones and wel­come ar­eas. These beau­ti­ful ster­ile spa­ces cre­ate a dy­namic vi­brancy. The graph­ics cho­sen for the lob­bies are to at­tune to na­ture and the essence of liv­ing.

Ap­pre­ci­ated for its sim­plic­ity the lounge brings di­verse el­e­ments to­gether. Lim­ited by the dy­nam­ics of the es­tab­lished ar­chi­tec­ture, such as low ceil­ing heights and a high nar­row sky­light, IRD De­sign utilised both in an op­ti­mum way to ac­cen­tu­ate their de­sign in­ten­tions. “The pur­pose of the lounge is to cre­ate mo­ments of rest be­fore or after an event. We have trans­lated the calm­ness and lux­ury of space into a place where peo­ple can com­fort­ably meet,” adds Varanasi.

The back-end of the atrium was treated

in spe­cial 3D wall­pa­per plas­ter, which

en­gages with eye move­ment to cre­ate

dif­fer­ent pat­terns

In the VIP lounge, the walls are treated with 3D laser cut Is­lamic pat­terns, which

vary in thick­ness from the back wall

adding a dy­namic ex­pres­sion to­gether with

the LED wall­pa­per

This cir­cu­lar pat­tern show­cas­ing the rip­ple ef­fect of wa­ter is carved into the wooden slats adding a static el­e­ment to the venue and the cir­cu­lar LED light set at var­i­ous in­ten­si­ties en­hance the dy­namic el­e­ment, sug­gest­ing move­ment

For lobby, the ex­ter­nal glaz­ing was cov­ered to en­cour­age di­a­logue by us­ing laser cut screens al­low­ing the day­light to seep through

Newspapers in English

Newspapers from UAE

© PressReader. All rights reserved.