GREAT LIT­TLE CHALET

Chic & Country - - Content - Pho­tos: P Oromi/RBA Styling: C Conde/ RBA

A clever makeover has given this moun­tain re­treat ex­tra space.

This moun­tain re­treat is adored by its own­ers but it was time for a makeover!

This is a lit­tle house that has al­ways been loved by Louis and Sylvia be­cause it has been a moun­tain refuge where they have been able to rest and re­lax dur­ing spring, sum­mer, and of course, win­ter!

Now with grown-up chil­dren, and also with grand­chil­dren, they de­cided to up­date the house and make it more spa­cious and light, whilst re­tain­ing its at­mos­phere and cheer­ful­ness.

The house is one of the old­est in the Val­ley, with small win­dows that get lit­tle light, par­tic­u­larly as the house is sur­rounded by woods. To re­fresh the in­side of the house, they de­cided to paint all the walls in a light grey. They spent con­sid­er­able time work­ing on the wood, both on the floor and on the beams in the ceil­ing, to get a natural fin­ish. “We wanted some­thing com­fort­able and prac­ti­cal, but above all cozy”, ex­plains Sylvia. In the liv­ing room, the sofa and the fire­place wel­come you when you ar­rive with cold and snow from the moun­tain. It was im­por­tant that they looked the part. The sofa, which does not oc­cupy too much space be­cause it is low,

W

e wanted some­thing com­fort­able and prac­ti­cal, but above all cozy

Din­ing area

The din­ing room takes ad­van­tage of the cor­ner un­der the stairs.The ta­ble and chairs

are an­tique.

Kitchen

The rus­tic style kitchen ac­com­mo­dates a break­fast ta­ble that has been placed strate­gi­cally so as to use all avail­able space with the use of a bench.

Head­board

In­stead of a head­board, the pan­elled wood be­hind the bed dou­bles as a shelf and also serves as sep­a­ra­tion be­tween the bed­room and the bath­room area.

Bath

The free stand­ing bath­tub from Devon and Devon is placed against the slop­ing roof and makes sure that all avail­able space is used.

In

the chil­dren's room, the slop­ing ceil­ings were not

an ob­sta­cle.

was re­uphol­stered with a sim­ple grey cloth. The fire­place is the orig­i­nal one of the house, at least 30 years old, but it was de­cided to keep it be­cause the fam­ily en­joyed it a lot. The kitchen is great for both spend­ing the af­ter­noon pre­par­ing stews or sim­ply mak­ing a quick snack to take to the small din­ing area. Sylvia ex­plained that “we al­ready had the old cherry wood ta­ble. The bench is new, and we added it to gain space and ca­pac­ity, but we didn’t change the chairs. We did change the sur­faces of the units, but we kept the struc­ture of the kitchen as it was, and just added some de­tails – like steel and cop­per uten­sils. We wanted to main­tain the essence of a rus­tic kitchen in the val­ley”. Up­stairs, Louis and Sylvia wanted to take out the bath­room and so a ro­man­tic old bath­tub was put in at the foot of their bed. “It is just what you need after a long af­ter­noon ski­ing!” says Sylvia. The beams and the roof were lined with mi­cro-ce­ment which en­sures that the tim­ber is not spoilt by wa­ter.

In the chil­dren's room, the slop­ing ceil­ings were not an ob­sta­cle. “We put the beds op­po­site each other un­der the beams, and we cre­ated a lit­tle cor­ner study with a small ta­ble. We took ad­van­tage of the beams and the an­gu­lar ceil­ing to cre­ate some shelves and a lit­tle closet.” It is sure to be the case that the grand­chil­dren are go­ing to end up lov­ing this house as much as their grand­par­ents!

Fol­low us on In­sta­gram @chi­can­d­coun­try­magazine

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.