KITCHEN PROJECT

Mov­ing the kitchen to the heart of the house made per­fect sense in this fam­ily home

Country Homes & Interiors - - CONTENTS -

Mov­ing out of cen­tral Lon­don in search of greener spa­ces gave CEO Car­rie Pre­ston the op­por­tu­nity to flex her cre­ative mus­cles. The new home in ques­tion was bought al­most ‘un­seen’ while the fam­ily were on hol­i­day abroad. ‘The es­tate agent sent pho­tos and I knew im­me­di­ately it was the one. View­ing the prop­erty when we re­turned was just a for­mal­ity re­ally,’ re­calls Car­rie. The ar­chi­tec­tural style and lo­ca­tion – beau­ti­ful pe­riod pro­por­tions in a con­ser­va­tion area sur­rounded by wood­lands – were spot on. The in­te­rior was also well pre­sented but the lay­out didn’t meet Car­rie’s ex­act­ing stan­dards. ‘I have an ob­ses­sion with sym­me­try and pro­por­tion, which is why I’ve al­ways loved Ge­or­gian and Re­gency style prop­er­ties,’ she ex­plains. ‘But above all, I wanted the kitchen to be at the heart of the home and a place where ev­ery­one feels com­fort­able and re­laxed the mo­ment they en­ter.’

Rather unusu­ally, the ex­ist­ing kitchen was fur­thest from the main hall­way and felt dis­con­nected from the other liv­ing spa­ces, while an in­door pool stole prime po­si­tion. The cou­ple de­cided to fill in the pool and put the kitchen in its right­ful place, adding sky­lights to the dra­matic pitched roof to boost the light lev­els. ‘I didn’t want a vast kitchen that felt in­tim­i­dat­ing, so we in­cluded a boot room, din­ing room, of­fice, util­ity and cloak­room as well,’ adds Car­rie.

With a Ge­or­gian-style kitchen in mind, Car­rie headed straight to Martin Moore’s Not­ting Hill show­room. ‘I’ve dreamed of hav­ing a Martin Moore kitchen for years. I love how they hide ev­ery­thing be­hind doors so that all you see is beau­ti­fully crafted fur­ni­ture,’ says Car­rie. ‘I struck up a great re­la­tion­ship with de­signer David Sant. It’s so im­por­tant to get that con­nec­tion right, es­pe­cially on an ex­tended project like ours.’

It took al­most five years to com­plete the ren­o­va­tions but the re­sults are ev­ery­thing Car­rie imag­ined, and more. ‘With ev­ery de­ci­sion I asked my­self, as a fam­ily, what are our needs? A home is all about mak­ing the peo­ple in­side it feel good,’ she ex­plains. ‘The time­less, clas­sic de­sign of our kitchen is sooth­ing and calm, and that’s how we want to feel when we come home.’

❝IT RE­ALLY IS THE HEART OF THE HOME. LOCK­DOWN HAS PROVED HOW WELL IT WORKS FOR US ALL

The bowed is­land was de­signed so fam­ily and friends sit­ting on the bar stools can all make eye con­tact while talk­ing

The desk area at the is­land pro­vides the per­fect spot for Car­rie to help with her son’s home­work while she’s cooking din­ner

Finding chrome too cold, Car­rie chose warm nickel for the taps and bur­nished brass knobs

Bi­fold­ing doors neatly con­ceal small ap­pli­ances and a built-in mi­crowave

The Quartz clad cook’s shelf, a sig­na­ture Martin Moore fea­ture, helps pro­tect the mar­ble splash­back from food splashes

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.