‘Clever glaz­ing bright­ened up a dark space’

James and Orla Mosha turned a se­ries of dark dis­jointed ar­eas into a light-filled family space

Ideal Home (UK) - - Contents -

When James and Orla Mosha moved into their Vic­to­rian house in Hack­ney, they waited three years be­fore trans­form­ing the dark and dis­con­nected rooms at the back of the house. ‘We wanted some­thing modern that would work well with the orig­i­nal house,’ says James. ‘Top of the list was max­i­mum light and a space that flowed well.’

Fi­nal­is­ing the de­sign

The cou­ple ap­proached ar­chi­tect Peter Chiu of FC Ar­chi­tects, who came up with three de­signs. ‘Fun­nily enough, we didn’t opt for the one with the largest square footage. We both re­ally liked the use of glaz­ing – it def­i­nitely didn’t look bor­ing!’ says James. The whole space was re­ar­ranged, with the side re­turn in­te­grated into the main kitchen area by re­mov­ing a wall. A rear ex­ten­sion pro­vides a din­ing area, while large, frame­less panes of glass fill the space with nat­u­ral light.

tak­ing a risk

A prob­lem with the glaz­ing meant James and Orla took a gam­ble and had some of the in­ter­nal work done be­fore the space was wa­ter­tight. ‘Luck­ily the glaz­ing was fin­ished on 22 De­cem­ber and we moved in on Christ­mas Eve!’ says James.

THE COU­PLE ADDED A NEW REAR EX­TEN­SION AND KNOCKED IT INTO THE OLD ONE TO CRE­ATE A LARGE, OPEN SPACE

THE PRE­VI­OUS SIDE EX­TEN­SION WAS SMALL AND HAD TO BE AC­CESSED VIA A SHOWER ROOM

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.