‘We fu­ture­proofed our fam­ily farm’

Ar­chi­tects Lucy Miller and Kevin Adams trans­formed and ex­tended their 1890s stone cot­tage in East Loth­ian into a seam­less old-meets-new fam­ily farm­house

Ideal Home (UK) - - Editor’s Letter -

When Lucy Miller and Kevin Adams de­cided to leave their home and ar­chi­tec­tural prac­tice in Ed­in­burgh and re­lo­cate to the farm that’s been in Lucy’s fam­ily for more than half a cen­tury, they were faced with a ma­jor ob­sta­cle. There was no suit­able ac­com­mo­da­tion on the work­ing farm that could com­fort­ably meet the needs of the cou­ple and their two teenage chil­dren.

NO PLACE TO CALL HOME ‘My fam­ily has owned our farm since the 1940s,’ ex­plains Lucy, who es­tab­lished Kalm Ar­chi­tec­ture (kalmar­chi­tec­ture.co.uk) in 2007 with her hus­band Kevin. ‘Farms tra­di­tion­ally suf­fer from the prob­lem of the next gen­er­a­tion be­ing closely in­volved in the fam­ily busi­ness but not hav­ing any­where close by to live. As there’s only one farm­house, which my dad lives in, other gen­er­a­tions had to live away from the farm.’

THE SO­LU­TION The cou­ple looked around the farm and de­cided to ren­o­vate and ex­tend an ex­ist­ing late 19th-cen­tury stone gar­dener’s cot­tage by adding a util­ity area, two bath­rooms, a snug and three bed­rooms.

LIGHT AND AIRY Fol­low­ing a pro­tracted plan­ning process, the cou­ple man­aged all as­pects of the nine-month de­sign and build. The re­sult is a tra­di­tional-meets-con­tem­po­rary farm­house with large open-plan kitchen, din­ing and liv­ing area bathed in south-fac­ing light from the gar­den via large glass doors − an ef­fect that con­tin­ues into the new ex­ten­sion via clerestory win­dows and rooflights.

ECO-FRIENDLY The ex­ten­sive so­lar gain also means that the house is cosy, even in win­ter. Ad­di­tion­ally, un­der­floor heat­ing, com­bined with a wood­burn­ing stove, so­lar roof pan­els and ex­ten­sive in­su­la­tion com­bine to make it a sus­tain­able and en­ergy-ef­fi­cient home.

ALL THE NEW WIN­DOWS ARE MADE FROM HARD­WOOD AND DE­SIGNED BY LUCY AND KEVIN

THE COU­PLE IN­STALLED A WOOD-BURN­INGSTOVE WITH BACK BOILER FROM STO­VAX

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.