A barn with a view

Lancashire Life - - HOMES & INTERIORS -

The orig­i­nal barn, north of Pre­ston, had been con­verted pre­vi­ously, how­ever over the years it had be­come tired and in need of an over­haul.

Stan­ton An­drews were asked to re­view the ex­ist­ing prop­erty and add a fam­ily room ex­ten­sion to pro­vide a home suited to con­tem­po­rary liv­ing. Stan­ton An­drews li­aised with lo­cal authority’s plan­ning department through­out the plan­ning process, con­tribut­ing to the successful plan­ning out­come.

The treat­ment of the ex­ten­sion was in­ten­tion­ally modern, al­low­ing the orig­i­nal barn and the ex­ten­sion to be clearly un­der­stood as dif­fer­ent. The ex­ten­sion was clad in cedar board­ing ref­er­enc­ing the York­shire board­ing on lo­cal agri­cul­tural build­ings. The roof was fin­ished in a ‘green roof’ of se­dum mat­ting. The large wrap-around win­dows not only pro­vide views across the open coun­try­side they also fully open up al­low­ing the new fam­ily room to flow into the garden. In­ter­nally the walls to the ex­ten­sion are clad in hand­made brick­work, pro­vid­ing a vis­ual link to the brick­work of the orig­i­nal barn. An 8m long slot win­dow to rear of the roof fills the in­te­rior with nat­u­ral light, del­i­cately spilling flow­ing across the brick­work. The pro­ject in­cor­po­rates ex­tremely high en­vi­ron­men­tal con­sid­er­a­tions which is typ­i­cal of a Stan­ton An­drews pro­ject.

The walls, floor and roof are ‘su­per in­su­lated’, a ground source pipework in­stalled in the neigh­bour­ing field pro­vides hot wa­ter and the un­der­floor heat­ing, and the elec­tri­cal ser­vices are con­trolled by an in­te­grated man­age­ment sys­tem.

If you have a pro­ject, whether it is an ex­ten­sion, con­ver­sion or a new building and want a good lo­cal ar­chi­tect then why not give Stan­ton An­drews Ar­chi­tects a call.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.