Lan­cashire Leisure

Lancashire Life - - HOMES & INTERIORS -

Stan­ton An­drews have re­cently re­ceived plan­ning ap­proval for spa/pool building for a prop­erty within the Rib­ble Val­ley. The building will be nes­tled into the con­tours of the land­scape and will pro­vide fan­tas­tic views over the open coun­try­side and val­ley to the south.

A key re­quire­ment from the client at the out­set was to max­imise the stun­ning views from the new building, whilst en­sur­ing that the views from the house were not com­pro­mised. The slate pitched roofs over the pool and gym is a tra­di­tional de­tail re­spond­ing to the con­text, whilst the ex­ten­sive use of glass and tim­ber board­ing adds a con­tem­po­rary feel.

Trans­parency was an im­por­tant fac­tor in the de­sign, to en­sure views from within the pool across the coun­try­side and into the pool achieved their full po­ten­tial. The glazed link be­tween the gym and the pool of­fers a vis­ual sep­a­ra­tion, al­low­ing the two parts to be ap­pre­ci­ated – it also al­lows the heart of the plan to be filled with nat­u­ral light.

A nice touch is the glass-to-glass corner that en­sures that the views are un­in­ter­rupted and cre­ates the im­pres­sion of the roof floating above the pool wa­ter.

A number of op­tions were de­vel­oped, con­sid­ered and mod­elled to help agree a pre­ferred scheme. 3D com­puter mod­el­ling was used through­out the de­sign process, help­ing our clients to fully ap­pre­ci­ate and un­der­stand the pro­pos­als. The pal­ette of ma­te­ri­als to be used was well con­sid­ered, tak­ing into ac­count the con­text. Stone was cho­sen to re­spond to the house, whilst tim­ber board­ing and glaz­ing to the pool pro­vides a vis­ual con­trast. This approach can be seen in much of Stan­ton An­drews’ work.

If you have a pro­ject, whether it is an ex­ten­sion, con­ver­sion or a new building no mat­ter where it is lo­cated why not give Stan­ton An­drews Ar­chi­tects a call.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.