Bath­room case study To boldly go

A show­stop­ping shower en­clo­sure is the star in this space

Living Etc - - CONTENTS ⁄ ETC - Pho­tog­ra­phy / Katya de Grun­wald * Words / Linda Clay­ton

In­side story

THE PROP­ERTY A Grade Ii-listed Ge­or­gian ter­raced town­house in north Lon­don.

THE PROJECT The space was orig­i­nally the first-floor draw­ing room and of­fice/play­room, which has been con­verted into a size­able main bed­room and en suite.

THE DE­SIGNER Anna Burles, cre­ative di­rec­tor, Run For The Hills.

DE­SIGN BRIEF ‘The clients asked us to push them be­yond their com­fort zone by com­ing up with a scheme for the new bath­room that was braver and more ex­cit­ing than some­thing they might have thought of them­selves,’ says Anna.

SUR­FACES The steel frame of the Crit­tall-style shower en­clo­sure is jux­ta­posed with beau­ti­ful ar­ti­sanal tiling and an­tiqued brass con­trols, mak­ing the look of the bath­room both fem­i­nine and mas­cu­line. This com­bi­na­tion also en­sures the shower is the fo­cal point of the suite.

FUR­NI­TURE Anna de­cided to re­pur­pose a mid-cen­tury Dan­ish rose­wood side­board, which was the per­fect size for a van­ity unit. ‘We all felt that a nat­u­ral ma­te­rial was needed to soften the ef­fect of the steel shower en­clo­sure,’ she ex­plains. ‘The side­board had to be strength­ened in or­der to sup­port the two heavy mar­ble basins.’

FIT­TINGS ‘Listed build­ing con­straints meant we were re­stricted on what we could do. In short, noth­ing could be fixed to any orig­i­nal walls, cov­ing or pan­elling. We also had to work with the wonky old wooden floor, which un­du­lates wildly across the rooms,’ says Anna. The so­lu­tion in­volved a con­stant di­a­logue with con­ser­va­tion of­fi­cers and the build­ing of false walls, in­vis­i­ble sup­ports and cus­tomised fur­ni­ture with un­even feet. The taps are all in an­tiqued brass. ‘We toyed with the idea of a matt black fin­ish but felt that the aged brass com­ple­mented the ar­ti­san tiles in­side the shower en­clo­sure,’ says Anna. Aged brass towel hold­ers have been fixed to the sides of the van­ity unit.

AC­CES­SORIES A frame was built for the ‘float­ing’ mir­rors. ‘It took days to find mir­rors that had the per­fect aged brass that looked equally as good from the back, and were high enough to suit our very tall clients,’ says Anna. ‘Amaz­ingly, we found the mir­rors at John Lewis and they were great value, too.’

STYLE TAKE­AWAY ‘The bronze tone of the vin­tage lo­tus flower ceil­ing pen­dant helps link all of the metal­lic fin­ishes to­gether,’ says Anna.

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.