It's

Living Etc - - HOMES / ETC -

got the tin tile ceil­ings, ex­pan­sive floor plan and wow fac­tor fea­tures you’d ex­pect in a New York loft, but this glam­orous apart­ment styles out con­ven­tion to cre­ate a to­tally new ur­ban liv­ing ex­pe­ri­ence. Where there was one huge space, now there’s a se­ries of in­ter­con­nect­ing rooms. In­stead of con­crete and steel, there’s mar­ble and brass. The look is mid-cen­tury Man­hat­tan meets English club bar, not con­verted car park. It’s a place for cock­tails and par­ties – and ap­par­ently, fam­ily life. ‘The kids ride their scoot­ers right along the hall to their bed­room,’ laughs owner Stacey Jor­dan. We hadn’t seen that com­ing…

Stacey and hus­band David bought the apart­ment in 2013, right around the time their el­dest child, Dy­lan, was born (Ri­ley ar­rived two years later and there’s a new baby due soon). They’d spent a year look­ing for a place to buy and chose this prop­erty, on the edge of Green­wich Vil­lage, be­cause of its cor­ner lo­ca­tion. ‘A lot of lofts have win­dows only at the front and back of the build­ing, which makes it tricky if you want to di­vide up the space. We didn’t want an in­te­rior bed­room with no nat­u­ral light,’ ex­plains Stacey. With glaz­ing on three sides, that was never go­ing to be a prob­lem. ‘It gave us so many pos­si­bil­i­ties, and even though we cre­ated a lot of new rooms, the high ceil­ings mean they never feel boxy,’ she says.

She de­scribes it as a gut ren­o­va­tion, strip­ping back what lit­tle ex­isted in the 2,500 square feet space and es­sen­tially drop­ping a sin­gle-storey town­house in­side its walls. The cou­ple had help, en­list­ing ar­chi­tect Alma Hadrovic to plan the lay­out and de­signer Ni­cole Fuller to cre­ate the in­te­ri­ors. ‘I had a con­cept, but we went through dif­fer­ent vi­sions to get the flow ex­actly right,’ says Stacey. ‘The first fo­cus was the en­try­way; rather than walk­ing straight into the apart­ment, we wanted a “re­veal” as the space opened up.’ And it does open up – spec­tac­u­larly. De­spite cre­at­ing in­di­vid­ual rooms within the for­mer open space – in­clud­ing bed­rooms and bath­rooms, a ‘man cave’/guest room and of­fice – the main liv­ing area is still an im­pres­sive 800 square feet ar­ranged into kitchen, din­ing area, seat­ing zone and bar.

It’s the wine wall that re­ally sur­prises, though. The fea­ture, more of­ten seen in restau­rants, con­tains the cou­ple’s im­pres­sive col­lec­tion – rows upon rows of bot­tles, many picked up from vine­yards in the Sonoma and Napa Val­leys on trips to see Stacey’s fam­ily in Cal­i­for­nia, plus im­ports from France and Italy. ‘Although it’s an im­pres­sive fea­ture, we wanted it to be dis­creet, so you have to en­ter the room and turn in or­der to see it,’ ex­plains Stacey. ‘Lots of friends tell us it’s their favourite part of the apart­ment.’ Adding to the deca­dent at­mos­phere is the be­spoke black lac­quer bar area op­po­site. ‘There were a cou­ple of de­sign ideas Ni­cole had to get us over the hump on, and the black walls were one. But she con­vinced us it would be unique – and we love it.’

Lux­u­ri­ous fin­ishes, rich colours and a sense of the un­ex­pected are key el­e­ments of the decor. In one of the guest rooms (soon to be­come an­other chil­dren’s bed­room), vin­tage cop­per tiles cover the ceil­ing and a fold-down bed is con­cealed in the cab­i­netry. Mar­ble is book-matched into con­tem­po­rary chevron pat­terns in the cou­ple’s en suite. The walls of the sec­ond guest room are stud­ded to cre­ate a tac­tile grid of met­al­work. ‘I love the tex­tures and sur­faces; from the get-go I wanted beau­ti­ful wall­pa­pers,’ says Stacey. ‘But it also had to be re­laxed and com­fort­able enough for ev­ery­day liv­ing. It’s a fam­ily home and also a place for our friends to gather. They tend to come to ours for happy hour ev­ery cou­ple of weeks!’ Add us to the guest list, please…

See more of in­te­rior de­signer Ni­cole Fuller’s work at nicole­ful­ler­in­te­ri­ors.com

Newspapers in English

Newspapers from UK

© PressReader. All rights reserved.